Adaptif Far Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

0

Adaptif far sistemi; Aktif Ön Aydınlatma Sistemi ya da Uyarlanabilir Ön Aydınlatma Sistemi olarak da bilinmektedir. Adaptif far sistemi sürüş sırasında viraja girilen durumlarda araçla birlikte farlarında hareket ederek, aracın konumuna göre farların da döndüğü sistemdir. Bu sistemde ışık huzmeleri sağa ya da sola doğru hareket ederek virajın karanlık kısımlarının da aydınlanmasını sağlar. Standart farlarda aracın dönme açısı far aydınlatma acısını değiştirmez fakat adaptif aydınlatma sistemleri direksiyon hareketine göre yolun aydınlanmasını sağlar ve yolda karanlık bir nokta bırakmamak için çalışır.

Sistem sadece virajlar da değil tüm sürüş pozisyonlarında çalışmaktadır. Örneğin rampa çıkarken farların yolu değil de gökyüzünü aydınlattığı fark edilmektedir. Adaptif far sistemi aracın rampa çıktığını ya da ağırlıktan dolayı aracın ön kısmının havada olduğunu fark ettiği anda far ışınlarını aşağı ya da yukarı yönlü hareket ettirip ayarlayabilir. Bu sistem sadece kendi sürüş güvenliğini sağlamakla kalmaz, karşıdan gelen araç sürücüsünün sizin farlarınızdan olumsuz etkilenmesini önler ve geçici körlük durumunu ortadan kaldırır.

Sistem çeşitli sensörler yardımı ile çalışmaktadır. Sensörler aracın hızı, direksiyon yönünü ve aracın duruş pozisyonunu kontrol eder ve duruma göre farların hangi pozisyonu aydınlatacağına karar verir. Araçtaki sapmalar sapma sensorleri tarafından, aracın hızı Tekerlere bulunan tekerlek hız sensörleri tarafından ölçülür, direksiyon hareketlerini ölçen sensör ise direksiyon açı sensörüdür. Sensörler tarafından toplanan tüm veriler aracın beynine (ECU) iletilir ve aracın beyni farların ideal pozisyonu almasını sağlar.

Eski tip far kullanan araçların farları 15 derecelik açılar ile ayarlamaktadır. Bazı durumlarda 15 derecelik far açısı da yeterli olmamakta ve sürüşü tehlikeye atmaktadır. Adaptif sistemler bu durumu ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca bu durumun önlenmesi için viraj aydınlatma sistemi kullanan markalarda mevcuttur. Bu sistem viraj girilen durumlarda sis farlarının viraja giren kısmını aktif hale getirir ve viraj bitiminde sis farını kapatır. Adaptif far sistemleri; hava durumuna göre, bulunan konumun aydınlık durumuna göre, trafik durumuna ve aracın bulunduğu pozisyona göre çalışmaktadır. Örneğin gidilen yol aşırı karanlık ise aydınlatma seviyesi daha yüksek olacaktır ya da coğrafi engellere göre farlar otomatik olarak kendini ayarlayacaktır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası