Hibrit Araba Nedir? Hibrit Araba Nasıl Çalışır

0

Bir araba, ileri doğru hareketi sağlamak için bütünleşik enerji kullanıyorsa hibrit bir araç demektir. Hibrit araçlar, geleneksel bir içten yanmalı motor ve bir yakıt tankının yanı sıra bir veya daha fazla elektrik motoruna ve bir pil takımına sahiptir. Hibrit araçlar bazen elektrikli araçlar ile karıştırılır. Hibritler çoğunlukla, normalde standart arabalarda boşa gitmeye neden olan enerjiyi toplamak ve yeniden kullanmak için elektrikli uçlarını kullanır. Elektrikli araçlar ise tamamen elektrikli motor ve donanıma sahip araçlardır. Hibrit araba sistemleri de aslında kendi içlerin de 3 grubu ayrılıyor. Seri, Paralel ve Seri-Paralel hibrit seçenekleri yakından inceliyelim.

Seri Hibrit

Bu en eski hibrit tipidir. Dizel elektrikli lokomotifler ve bu düzeni kullanan gemiler son yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bir seri hibrit otomobilde, elektrik motorları tek başına tekerlekleri döndürür, bu nedenle motorlar geniş ve güçlü olmalıdır. Ancak bir seri hibrit “saf” bir elektrikli araç değildir. Yakıtı yakan ve emisyonu dışarı atan özel bir motoru var. Motor, aracın içindeki elektriği üretmek için bir jeneratörü çalıştırır.

Paralel Hibrit

En basit ve en düşük maliyetli hibrit tipidir. Burada, motorun ve elektrik motorunun çıkışı, şanzımanın akış yukarısında birlikte harmanlanır. Motor hakimdir, aracın itilmesi haricinde bir şey yapmaz. Bir elektrik motoru fazladan bir güçlendirme sağlar ve yeterince büyükse, arabanın kısa mesafelerde itiş için tek kaynağı olabilir.

Seri-Paralel Hibrit

Adından da anlaşılacağı gibi, her iki tip elemanı da barındırır. Motor ve elektrik motoru, ayrı yollar vasıtasıyla şanzımana beslenir ve motor veya elektrik vasıtasıyla tamamen bağımsız itiş imkanı sağlar. Paralel biçimde, motor-jeneratör motorun çıkışını güçlendirebilir veya şebeke geri besleme frenlemesi yoluyla şarj sağlayabilir. Seri-paralel motor jeneratörleri oldukça büyüktür, bu nedenle sadece elektrikle çalışan standart bir özelliktir. Bugüne kadar bu hibritler, sadece en yüksek elektrikli hızlar ve en uzun elektrikle çalışma süresi olan mpg’den en büyük kazançları sunmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası