Kredi Kartım Kırıldı, Ne Yapmalıyım?

0

Artık kredi kartları toplumumuzda o kadar yaygınlaştı ki birçok işlemimizi nakit yerine kartla yapmayı tercih ediyoruz. Para bozdurma, cüzdanda bulup çıkarma derdi olmadan kartlar her yerde pratiklik sağlıyor. Üstelik internetten alışveriş gibi saymakla bitmeyen avantajlar da sunuyorlar. Ancak plastikten yapılmış olan bu kartlar darbeye maruz kalıp ya da zamanla eskiyip kırılabiliyorlar. Peki, kredi kartım kırıldı, ne yapmalıyım diyenler nasıl bir yol izlemeli?

Bildiğiniz üzere kredi kartının kırılması, kartı geçersiz kılar. Yani alışverişlerde POS cihazına okutamaz, ATM’ye takıp işlem yapamazsınız. Tabii ki bu, yapabileceğiniz hiçbir şey olmadığı anlamına gelmiyor. Kartınızı hala online alışverişlerde kullanabilirsiniz. 16 haneli kart numarası okunmaz hale geldiyse yapıştırıp bakabilirsiniz. Temassız ödeme de yapabilirsiniz. Ancak kartınızı ATM’de kullanmak ve POS ile alışveriş yapmak için mutlaka yenilemeniz gerekmektedir.

Kredi Kartı Yenileme

Eğer kredi kartınız kırıldıysa bu, kartınızın kullanılamaz hale geldiği anlamına gelir. Bu yüzden yeni kart başvurusu yapmanız gerekir. Kartınızı yenilemek için birçok kanal bulunmaktadır. Bunlar arasından sizin için en pratik olanı seçebilirsiniz. Hesabınızın bağlı olduğu bankanın herhangi bir şubesine giderek yeni kart talebinde bulunabilirsiniz. Kartınızın kırıldığını belirttiğinizde bireysel müşteri hizmetleri aynı özelliklere sahip yeni bir kart için talimat verecektir. Dilerseniz bu sırada kartınızın özellikleri ile ilgili değişiklik de talep edebilirsiniz.

Bankaya gitmek için yeterli zamanınız yoksa; banka şubesi size uzaksa telefon aracılığı ile de kredi kartı yenileme işlemi mümkündür. Bankanızın çağrı merkezini arayarak müşteri hizmetlerine bağlanmanız gerekir. Kendisine ulaştığınızda ‘’kredi kartım kırıldı’’ şeklinde bilgi verirseniz gerekli yönlendirmeler yapılacaktır. Kart sahibinin siz olduğuna emin olunduktan sonra işlem tamamlanacak ve yeni kart kayıtlı adresinize yönlendirilecektir. Eğer adresinizi yakın zamanda değiştirdiyseniz bunu bildirmeyi unutmamalısınız.

Kartınız kırıldığı için çöpe atmamalısınız. Kart kırılsa da yukarıda belirttiğimiz gibi yalnızca mağaza alışverişlerinde kullanılamaz. Ayrıca ATM üzerinden kartla işlem yapılamaz. Onun dışında internet alışverişlerinde sorun çıkmamaktadır. Dolayısıyla siz kartınızı doğrudan çöpe attığınızda bulan biri kartı online alışveriş yapmak için kullanabilir. Kartınızdan yüksek miktarda alışveriş yaparak sizi borç altında bırakabilir. Bu yüzden kırık kredi kartı doğrudan çöpe atılmamalıdır. Kartı kullanılamayacak duruma getirerek imha edebilir ya da bankaya teslim edebilirsiniz.

Kredi Kartı Yenileme Ücreti

Kredi kartım kırıldı diyenlerin en çok endişelendiği konulardan bir tanesi de kart yenileme ücreti olmaktadır. Bankalar müşterinin hatalı olduğu durumlarda yeni kart için ücret almaktadırlar. Bu hatalar neleri kapsar:

  • Kartınız çalınmışsa ya da kaybolmuşsa;
  • Kart zedelenmişse ya da kırılmışsa;
  • Kartı eskidiği için değiştirmek istiyorsanız ücret ödemeniz gerekir.

Dolayısı ile sizin hatanız sonucu kartın yenilenmesi gerekiyorsa bunun için de yenileme bedeli ödemek zorundasınız. Kredi kartı yenileme ücretleri her banka için farklı olacaktır. Ayrıca banka ile çeşitli anlaşmalarınız, yararlandığınız kampanyalar varsa ücretten muaf tutulabilirsiniz. Belli başlı bankaların çalıntı /kayıp söz konusu olduğunda aldıkları kart değişim ücretleri şöyledir:

  • Akbank kredi kartı yenileme ücreti: 8 TL
  • Denizbank kredi kartı yenileme ücreti: 5 TL
  • QNB Finansbank kredi kartı yenileme ücreti: 4 – 16 TL
  • Vakıfbank kredi kartı yenileme ücreti: 10 TL
  • Yapı Kredi kart yenileme ücreti: 10 TL
  • Ziraat Bankası kredi kartı yenileme ücreti ı: 10 TL

Yenileme talebi sonrası kartınız banka tarafından en kısa sürede adresinize ulaştırılır. Bu süre, bankaların yoğunluğuna göre değişiklik gösterse de maksimum 15 iş günü sürmektedir. Ayrıca yeni kredi kartı şubeden de teslim alınabilir. Unutmamanız gereken tek şey, kredi kartım kırıldı diyenler bir an önce yeni kart başvurusunda bulunmalıdır. Böylece daha az zaman kaybedilmiş olur.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası