Egzoz Emisyon Ölçümü Cezaları 2020’de Artacak!

0

2020 yılına sayılı günler kala egzoz emisyon ölçümü cezaları ve var olan cezaların zamlanması konusunda adımlar atılması da beklentiler arasına çoktan girdi. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl yapılan yeni düzenlemeye göre belirlenen oranda cezalar ekleniyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 2020 yılı ile birlikte ölçüm yaptırmayanların yeni bir sistem sayesinde otomatik olarak belirleneceği ve cezaların da artacağı belirtildi. 1 Ocak ile birlikte pilot olarak Ankara’da uygulanması beklenen durumunun 6 ay gibi bir süre sonunda tüm Türkiye’de uygulanması da bekleniyor.

Yeni Düzenleme Durumu

Yetkililer tarafından belirtilen ve egzoz gazı ölçümleri konusunda bir yenilik olarak adlandırılan bu uygulama sayesinde daha kolay ceza tespiti yapılması ön görülüyor. Çevre Kanunu’ndan kaynaklanan zorunluluk çerçevesinde her aracın egzoz gazı ölçümü yaptırması gerekiyor. Bundan dolayı da ceza uygulaması yerine getiriliyor. Hangi aracın bu ölçümü yaptırıp yaptırmadığı gibi kayıtların olduğu bir sistem ile hemen ortaya çıkması ve ceza uygulanması amaçlanıyor.

17 Milyon Aracı İlgilendirmesi

Veriler ışığında elde edilen bilgilere göre kayıtlı olarak 23 milyon araç bulunuyor. 17 milyonunun ise ölçüm yaptırması zorunlu olarak görülüyor. Bu araçlardan ticari olanlar ve 3 yılda bir yaptırması gerekenler düşülünce ortalama 11 milyon gibi bir rakamdan bahsediliyor. 11 milyon aracı ilgilendiren bu yasanın uygulanması ve uygulamayanlar için ceza uygulanması zorunluluk olarak yasada yer alıyor. Bu nedenle bu durumun bir sistem üzerinden kayıt altına alınması oldukça gerekli bir olay olarak görülüyor.

Bir Buçuk Milyon Kaçak

Yine verileR ışığın da yapılan değerlendirmeler sonucunda ortalama 1 buçuk milyona yakın aracın ise muayeneye girmediği belirlenmiş durumda. Bunların tespit edilmesi ve ceza uygulanması konusunda 2020 yılı itibarı ile bahsedilen sistem sayesinde büyük kolaylık sağlanması da bekleniyor.

Sistemden konu olan muayene yaptırmamış araçların kontrol edilmesi ve gerekli cezaların otomatik olarak uygulanması amaçlanıyor. Önce Ankara ile başlayan durumun sonrasında tüm illerde uygulanması ve cezaların ise artırılması isteniyor. Bakanlık hazırlıkları tamamlayınca ocak ayında ilk uygulama ve cezaların kesilmesine kesin gözü ile bakılıyor.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası