Kredi Kartı Bloke Nedir, Nasıl Kaldırılır?

7

Günümüzde mağaza alışverişlerinde, internetten bir şeyler sipariş ederken ya da faturaları öderken kredi kartlarını bir ödeme aracı olarak kullanıyoruz. Bu şekilde yanımızda nakit taşımak zorunda kalmadan kolayca ödemelerimizi yapabiliyoruz. Ayrıca otomatik ödeme talimatı vererek borçlarımızı ya da para transferimizi sürekli aklımızda tutmak zorunda da kalmıyoruz. Bu yüzden de kredi kartı bloke edilirse hayatımızdaki birçok kolaylık sekteye uğrayabiliyor.

Kredi kartlarının bloke olması birçok sebebe bağlı olabilir. Banka kartınıza belli bir limit tanımlar. Bu limitin tamamını harcamak kartı kullanılamaz hale getirebilir. Kart borcunun belli bir yüzdesini ödeyebilmeniz için banka asgari ücret tutarı belirlemektedir. Ancak bazen bu tutarı bile ödeyemeyebilirsiniz. Kredi kartı ekstresi zamanında ödenmediği takdirde banka belirli bir süre tanır. 3 ay boyunca borcunuzu ödememeniz durumunda öncelikle banka tarafından aranızsınız. Telefon, mail ya da SMS kanalı ile borcunuz sürekli hatırlatılır. Buna rağmen borcun ödenmemesi durumunda kredi kartı bloke edilir.

Kredi Kartına Bloke Neden Koyulur?

Eğer bir firmadan alışveriş yapmışsanız ve borçluysanız, borcunuzu uzun süre ödememeniz durumunda firma bankadan yazılı talepte bulunabilir. Bunun üzerine de banka kartınıza bloke koyabilir. Bu durumda yapabileceğiniz tek şey borcunuzu kapatmaktadır.

Ayrıca eğitim amaçlı yurtdışına gitmek istediğinizde de bazı ülkeler eğitim giderleri kadar kartınıza bloke konmasını talep edebilir. Yurtdışında geçirdiğiniz süre boyunca giderlerinizi düzenli bir şekilde ödedikçe karttaki bloke kaldırılır. Bloke işlemi, ülkenin ve konsolosluğun yönlendirmesi ile banka tarafından yapılır.

Kredi kartına bloke konduktan sonra bunu kaldırmanın birçok yolu bulunur. Öte yandan kart borcunuzu bir seferde ödeyemeyecekseniz yapılandırma yoluna da gidebilirsiniz. Ancak bu durumda banka kartınızı iptal eder. Borcunuzu banka ile belirlemiş olduğunuz şekilde ödeyip kapatmanız gerekir. Kartınızı kullanmaya devam etmek isterseniz borcunuzu kapattıktan sonra yeni kart başvurusunda bulunabilirsiniz.

Kredi Kartı Blokesi Nasıl Kaldırılır?

Birçok şey kredi kartı blokesi ile sonuçlansa da bunun en büyük sebebin borcun 3 ay boyunca ödenmemesidir. Borcun ödenmediği fark edildiğinde banka öncelikle sizinle iletişime geçerek süreç hakkında bilgi verir. Ve borcunuzu ödemeniz için belirli bir süre tanır. Borcunuzu en kısa sürede kapatmanız halinde bloke uygulanmaz. Ancak borç yakın bir gelecekte hala ödenmemiş olursa bloke koyulur.

Bloke konulduktan sonra 3 ay süresince ödemediğiniz borçlarınızın tamamını kapatmanız gerekir. Borcu ödemeniz durumunda kredi kartı bloke durumu kaldırılır. Kartınızı dilediğiniz gibi kullanmaya devam edebilirsiniz. Öte yandan borcunuzu ödememeniz kara listeye alınma ile sonuçlanabilir. Bu durumda banka daha farklı yaptırımlar uygulamakla kalmayacak, kredi notunuzu da fazlasıyla düşürecektir.

Kredi Kartı Bloke Süresi Ne Kadardır?

Borç sebebiyle kredi kartı bloke edilmişse borcun ödenmesini takip eden sonraki 24 saat içerisinde bloke banka tarafından kaldırılır. Kayıp, çalıntı, hasarlı kart, ya da şüpheli işlem dolayısıyla kartınızı siz blok ettirmişseniz bu bloke kaldırılmaz. Güvenlik sebebiyle yeni karta başvurmanız gerekmektedir. Yeni kartınızın bilgileri eski kartınız ile aynı olacaktır. Yalnızca AA YY ve güvenlik kodu değişecektir.

Kredi Kartı Blokesi Ne Zaman Kalkar?

Kartınıza bloke konduktan sonra banka sizinle iletişime geçtiğinde borcunuzu ne kadar kısa sürede öderseniz o kadar iyi olur. Ayrıca kredi kartı blokesi kalkması için borcunuzu tek seferde kapatmanız gerekmektedir. Ancak bir seferde ödeme yapabilecek kadar birikiminiz yoksa borç yapılandırma yoluna da gidebilirsiniz. Bu durumda maalesef kart blokesi kaldırılmaz. Kartınız banka tarafından tamamen iptal edilir. Kartın blokesi kalkmasa dahi yapılandırmaya uygun olarak borcunuzu kapattıktan sonra yeni kart başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak bu süreçte kredi notunuz ciddi anlamda düşeceği için tarafınıza yeni kredi kartı verip vermemek bankaların kendi takdirine kalmıştır.

Bunları da beğenebilirsin
7 Yorumlar
  1. Kahraman diyor

    Borcumu tamamen kapattım ama hala kredi blokede kalkmadii

  2. Keziban diyor

    Bnim şifrem bloke olmuş nasıl kaldır camida bilmiyorum nasıl kaldirabilirim

  3. Nursen diyor

    Kartımın blokesininkaldirilmasini istiyorum

  4. Sefa diyor

    Ben de aynı durumdayim

  5. Duygu diyor

    Ben şifreyi unuttum ne zaman kalkar bloke

  6. Araba Haber diyor

    Eğer 3 aylık süre içerisinde asgari tutar da dahil hiç bir ödeme gerçekleştirmeseniz; kredi kartı iptali gerçekleştirilmiş olabilir. İptal durumların da kartını tekrardan aktif hale getirebilmek için banka tarafından sizden kart borcunun tamamen ödenmesi istenir. Borç tutarını eğer tamamen ödediyseniz kartınızı tekrardan aktif hale getirebilirsiniz.

  7. Yasin kayar diyor

    Ben 2 3 ay kadar kredi borcumu geciktirdim fakat toplu ödeme yaptım neden hala acilmadi kartım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası