Kredi Kartı Asgari Ödeme Nedir?

0

Kredi kartı asgari ödeme tutarı, kart borcunuzun dönem tutarının, son ödeme tarihine kadar ödenmesi gereken belirli bir kısmıdır. Asgari tutar ödendiğinde kredi kartı dönem borcundan kalan tutar faize tabi tutularak bir sonraki ödeme dönemine aktarılır.

Kredi kartı borcunun yalnızca asgari tutarını yatırmak nakit ihtiyacınız olan dönemlerde kurtarıcı olabilir. Ancak sürekli asgari tutarda ödeme yapmak bir süre sonra borcunuzun yığılmasına neden olabileceği gibi yasal olarak da sınıra tabidir. Bankadan bankaya değişiklik göstermekle kredi kartı borcunuzun asgari tutarını en fazla 3 dönem üst üste ödeyebilirsiniz. Bundan sonra biriken borcunuzun tamamını ödemeniz gerekir. Bunun yanı sıra kredi kartınıza çeşitli işlem kısıtları getirilebilir.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranları

Kredi kartınızın asgari ödeme tutarı, dönem borç tutarınız üzerinden oransal olarak hesaplanır. Yeni aldığınız kredi kartınız için ilk 1 yıl asgari ödeme oranı %40, takip eden yıllarda %30’Dur.

Örneğin dönem sonunda 1.000 TL’lik bir kredi kartı borcunuz var. Bu durumda ilk 1 yıllık süreçte asgari ödeme tutarınız 400 TL takip eden yıllarda 300 TL olarak belirlenir. Asgari ödeme tutarından artan 600 TL’lik dönem borcu bir sonraki aya aktarılır. Aktarılan borç tutarını günlük faiz işletilir. Bir sonraki ödeme gününden daha erken ödeme yaparsanız faiz indirimi uygulanır.

Kredi Kartı Asgari Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartınızdan son ödeme tarihi gelen dönem borcunun asgari tutarının ödenmemesi durumunda borcunuzun tamamına günlük olarak faiz uygulanır. Üç dönem üst üste asgari tutarı ödememeniz durumunda ise;

  • Günlük gecikme faizi işlemeye devam eder
  • Hakkınızda yasal işlem başlatılır
  • Kredi kartınız kullanıma kapatılır
  • Kredi notunuz düşer ve kredi siciliniz bozulur.

Kredi kartı borcunuzun yasal takibe alınması durumunda kart borcunuza ek olarak dosya masrafı ve avukat masrafı gibi ücretler de ödemeniz gerekebilir. Bunun yanı sıra kredi notunuzun düşmesi ve kredi sicilinizin bozulması ilerleyen tarihlerde herhangi bir bankaya yapacağınız kredi kartı ya da kredi başvurusunun olumsuz sonuçlanmasına neden olur. Bu nedenle kredi kartı borçlarınızı düzenli ödemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Kart borcunuzun tamamını tek seferde ödeyemeyeceğiniz durumlarda bankanıza başvurarak borçlarınızı yeniden yapılandırabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası