Ülkemizde engelli kişilere tanınan haklardan biriside bazı vergi muafiyetleridir. Özellikle araç alımında engelli ÖTV indirimi ve bir çok özel kampanyalar engelliler için sunulmaktadır. Belirli engel düzeyinin üzerindeki kişiler için bazı vergilerden muafiyetli şekilde araç satın alımına izin verilmektedir.
Engelliler için araç alımında en az % 40 engelli olma şartı aranmaktadır. Engel yüzdelerine göre araç alımında çeşitli şartlar ve zorunluluklar bulunmaktadır. Engel durumlarına göre satın alınan araçları sadece kendi kullanma iznine sahip olunduğu gibi yüksek engel durumlarında aracı diğer sürücülerin kullanımına da izin verilmektedir. Özellikle bu engel durumundan faydalanarak aile yakınlarınca yüksek model araçları ucuza alıp, kullanma suistimalinin artmasından dolayı son yıllarda yapılan düzenlemeler ile ötv muafiyetli satın alınabilecek araçlara belirli sınırlamalar geitirldi. Bu sınırlamalardan biri aracın motor hacminin 1600 cc ‘yi geçmemesidir. Yani 1600 cc üzerinde bir araç alacak olan engelli vatandaş tüm bu muafiyatlarden fayalanamayacaktır.
ÖTV muafiyetli araç alımında muafiyet sadece sıfır araç alımında sağlanmakta ve ikinci el araç alımında böyle bir hak verilmemektedir. Ayrıca hak sahiplerine 5 yıl süre tanınmakta ve 5 yıl içerisinde birden fazla muafiyet hakkında faydalanamamaktadır. 5. Yılın sonlanmasından sonra araç satılabilecek ve yeni araç alma hakkı elde edilecektir.
Engelli ÖTV indirimi Araç Alım Şartları Nelerdir?
Engellilerin bu haktan faydalanabilmesi için en az %40 engel durumu olması gerektiği gibi +40 engel durumuna sahip bireylerin aldıkları muafiyetleri araçları sadece kendileri ve birinci derece yakını (çocuğu,eşi vb.) kullanabilmektedir. Aynı zamanda engelli kişinin H sınıfı ehliyet sahibi olma şartı aranmaktadır.
Aynı durum % 90 engelli kişiler için ise geçerli değil, bu yüzdelik dilime giren engellilerin şahsen araç kontrolünü sağlayamayacakları için bu araçların diğer sürücülerce kullanılmasına izin verilmektedir.
Bu ÖTV indiriminden faydalanabilmek için kişilerin tam teşekküllü bir hastanede heyetçe engel raporunun doğrulanması gerekmektedir. Bu işlem geçtiğimi yıllarda rahatlıkla yapılabilmekteydi ancak suistimallerden ötürü artık engelli raporu gerçekten objektif ve tıbbi olarak net bir şekilde değerlendirilmekte ve ona göre rapor verilmektedir.