Kredi Borcu Olanlar Kefil Olabilir Mi? Kefil Olma Şartları

1

Bu yazımızda Kredi Borcu Olanlar Kefil Olabilir Mi? sorusuna detayları ile birlikte yanıtlar vereceğiz. Bankalar müşterilerine kredi verirken bir çok kriteri göz önünde bulundururlar. Bunlardan en önemlileri düzgün bir sicile sahip olmak, geçmiş kredi ve kredi kartı ödemelerini düzenli ödemiş olmak başta gelir. Geçmiş banka deneyimleriniz kredi notunuzu belirler ve en önemli şartlardan birideki kişilerin sahip olduğu kredi notlarıdır.

Eğer daha önceden kullanmış olduğunuz kredinizi düzenli bir şekilde ödemediyseniz veya kullanmış olduğunuz kredi kartında sürekli ödemelerde aksaklıklar olduysa kredi çekmeniz oldukça güçleşir. Özellikle yapılandırma işlemleri kredi notuna oldukça kötü yansımaktadır.

Peki bu durumda ne yapmam gerekiyor, nasıl kredi kullanabilirim diye düşünüyorsanız alternatif bir yol olan kefil ile kredi çekme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Diğer alternatiflerin aksine kefil ile kredi kullanımı daha kolaydır. Kredi kullanım esnasında çoğu zaman banka gerekli gördüğü zaman sizden kefilde talep edebilir. Peki hemen hemen herkesin bankalarda borcu olduğu bu zamanlarda, mevcutta kredi borcu olan biri bana kefil olabilir mi diye soruyorsanız gelin bu sorunun yanıtı hep birlikte verelim.

Kredi Borcu Olan Kefil Olabilir Mi?

Kredi kullanımı sırasında banka sizden kefil talep ettikten sonra, size kefil olan kişinin de mevcut kredisi varsa bu adımda da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Siz nasıl kredi çekerken bir çok kriterle değerlendirilip öyle kredi alabiliyorsanız, size de kefil olacak kişinin bazı şartları taşıması gerekmektedir. Bu adımda da sizden istenildiği gibi sicili düzgün birinin kefil olması oldukça önemlidir. Kredi notu yüksek, ödemelerini aksatmadan yapan kişilerin kefil olması kefil için de aranan şartların başında gelir. Hatta bazı durumlarda bankalar kefillerden de maaş bordrosu talebinde bulunabilir.

Tabii ki kefil isteme süreci sadece sicilinizin bozuk olduğu durumlarda değil, ödeme gücünüzün üzerinde ve yüksek tutarlı kredi kullanımında da gerekli görülebilir. Yüksek miktarlardaki bu kredilerde banka kendini garantiye almak için de kefil talep eder. Elbette ki takdir edersiniz ki sizin kadar, kefil olan kişinin de bu borcun üstesinden gelebilecek bir sicile ve duruma sahip olması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda banka öncelikle kefile ait kimlik bilgilerini talep eder, sonrasında eğer kefilde gerekli şartları taşıyorsa bankaya çağrılır. Gerekli evraklar ile birlikte kefil ile bankaya gitmeniz durumunda siz ve kefilden imzalar alındıktan sonra kredi kullanımı gerçekleştirilir.

Kredi Borcu Devam Eden Biri Kefil Olabilir Mi?

Sizin kadar kefil olan kişinin sicilinin ve kredi notunun da oldukça önemli olduğunu belirtmiştik. Kefilin hali hazırda bir kredi borcu veya kredi kartı borcunun olmasının ise kefil olmasına engel olmamaktadır. Bu gibi durumlarda kefilin de kredi ve kredi kartı ödemelerinde ne kadar düzenli ödeme yaptığı incelenmektedir. Kefil olacak olan kişinin geçmiş ödemelerinde herhangi bir sıkıntı yoksa kolaylıkla sizin çekeceğiniz kredi için de kefil olabilir. Uzun lafın kısası kredi borcu olan birisi kefil olabilir.

Kefil Olma Şartları Nelerdir?

Öncelikle krediye kullanan kişiye ve kefil olacak kişiye kredi kullanımı sonrasında ödenmesi gereken tutar faizleri birlikte belirtilir. Bankada imza atarken çekilen tutar üzerinden değil, faizle tutara imza atılır. Banka personeli kefile gerekli faiz bilgilendirmelerini yapar; yazı ve rakamlar ödenecek toplam tutar yazdırılarak imza attırılır.

Kefil olacak olan kişi eğer evli ise, kefilin resmi nikahlı olduğu eşinin de kefilliğe rızası gerekmektedir. Bekar olan kişiler bireysel olarak kefil olabilirler, evli kefillerde bu uygulama zorunludur. Kefilin kredi kullanımı sırasında faizli toplam borca imza atması, herhangi bir ödeme aksaklığında borcu ödeyeceğini taahhüt etmesi gerekmektedir. Gerekli durumlar kefilden de maaş bordrosu talep edilebilir ve kefilin nüfus cüzdanının kredi çekimi sırasında yanında olması gerekmektedir. Kredi Borcu Olanlar Kefil Olabilir Mi? yanıt verdik. Merak ettiğiniz soruları aşağıda yer alan yorum kısmından sorabilir.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Recep diyor

    Notum dusuk 1068 herhangi bir banka kiredi cikmiyor bana kefilim olcak kisiyle bankaya gittim zaman kefilile kiredi vermiyorz derse ne yapmaliyim kefilimin kiredi notu 1620 lerde alma olaslim ne kadar teşekkür ler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası