En çok cevabı aranan sorulardan biri olan kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı? sorusunun karşılığını vermeye çalışalım. İnsanlar günümüzde kendi sermayelerinin yetmediği durumlarda bankalardan borçlanma yoluna gitmektedirler. Bu işlemin devletçe izin verilen bankalardan yapılması sağlıklıdır. Hem devlet bundan vergi alır hem de her türlü iş resmiyet içerisinde cereyan eder. Bugün gittiğiniz her yerde televizyonlarda sosyal medyada rahatlıkla bankaların reklamları görülmektedir.
Bankanın temel amacı kredibilitesi yüksek müşteriler bularak onlara kredi vermek ve bu işten para kazanmaktır. Bu doğasında vardır ve gayet de normaldir. Bu safhaya kadar banka her türlü reklamını yapar, özellikle topluma mal olmuş, hayran kitlesi geniş ünlüleri oynatır; cazip teklifler ile de etkileyici üslupla da bunu destekler akabinde kredi çekim işlemi gerekli prosedür tamamlandıktan sonra biter. Buraya kadar her şey yolundadır, sıkıntı ise taksitlerin ödenmesinde başlamaktadır.
Hızlı Menü
Taksitlerin Ödenmemesi Durumu?
Her ne sebepten kaynaklı olursa olsun gerek ekonomik gerek ticari gerek bireysel kaynaklı olsun; ödemelerde aksamalar başladığında banka ile karşı karşıya gelme safhası da başlar. Banka bu noktada yasal takibe geçmeden üç aylık bir süre vermekte ve kredi ile ilgili yapılandırma gibi tamamen inisiyatifine kalmış kredide ortak bir nokta bulma gayretine girilmektedir. Bu süre kendinizi toparlanmanız ve borcunuzu ödemeniz için verilmektedir. Bu 90 günlük sürede banka ile anlaşma yoluna gittiğinizde yasal takipten kurtulursunuz. Bu noktada sadece gecikme zammı ödemiş olursunuz.
Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var Mı?
Banka tarafından verilen 3 aylık sürenin ardından 1 hafta daha ek süre verilmektedir. Burada da ödenmemesi ya da yapılandırma talebinde bulunulmaması durumunda ile idari takip başlamaktadır. Takip neticesinde kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı? endişesi ile insanlar sıkça karşılaşmaktadır. Bunun cevabı kesin ve net olarak hayırdır.
Bu durum Anayasamızın 38. maddesinde açıkça vurgulanmış ve sözleşmelerden kaynaklı alacakların ödenmesi nedeni ile kişinin özgürlüğünden alıkonulamayacağı belirtilmiştir. Bu sadece idari takipte banka avukatları tarafından tahsilatın yapılmasının sağlamak amaçlı korkutmadan başka bir şey değildir. Hiç bir şekilde geçerliliği ve kanuni dayanağı da bulunmamaktadır. Bu tür durumlarla karşılaşan borçlunun görevi kötüye kullanma kaynaklı avukatlar hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunmalarında yarar vardır.