Cam Filmi Kullanımı Serbest Mi? Son Karar Verildi

0

Adeta yılan hikayesine dönen ve bir serbest bırakılıp sonra tekrar yasaklanan araçlarda cam filmi kullanımı için son karar verildi. Daha öncesin de Nisan 2017 tarihiden cam filmi kullanımı serbest olmuştu ve bir çok vatandaş araçlarına uygulama yaptırmıştı. Fakat çok geçmeden geçtiğimiz Ekim ayında cam filmi kullanımı tekrar yasaklandı. Yasak sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı uygulamada ise bir çok sürücüye cezai işlem uygulanmıştı. Sürücülerin de kafası karıştı cam filmi kullanımı serbest mi? değil mi diye.

Bir serbest, bir yasak gelmesi yüzünden mağdur olan taraf yine vatandaşlar oldu haliyle. Cezai işlem uygulanan bir çok vatandaşın yanı sıra cam filmi uygulama ve söktürme ücretleri de sürücünün sırtına bindi. Ortalama 100 – 150 TL civarında cam filmi taktırmak için ücret ödeyen sürücüler Ekim ayında tekrar gelen yasakla söktürme ücreti ödedi. Gelen tepkiler üzerine geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da konuya dahil oldu ve tekrar bir düzenleme yapılmasına karar verildi. Bugün itibariyle de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gerekli düzenlemeleri yaptı son kararını açıkladı.

Cam Filmi Kullanımı Serbest Mi? İŞTE ŞARTLAR

Yeni düzenleme sonrasında araçların ön camına uygulanacak olan cam filminin ışık geçirgenliğinin minimum %70 olması şartı aranacak. Yeni düzenleme Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 14. maddesinde yapılması beklenen değişiklikler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği toplantı sonrasında tasarı haline getirildi.

Buna göre alınan nihai karar ile birlikte araçlarda uygulanan cam filmi ön cam için kesinlikle yasaklandı. Sürücülerin görüş alanında bulunan yan camlar için de şartlı izin çıktı. Yan camlar ve arka camlar için ışık geçirgenliğini %70 olması koşulu ile cam filmi uygulaması yaptıralabilecek. %70 uygulaması yolcu taşıması yapan araçlar için ise; acil çıkış camlarına uygulanamayacak. Yani toplu taşımalarda ve yolcu otobüslerinde yan camlar acil çıkış camı olduğu için cam filmi uygulaması binek otomobillere oranla kesinlikle yasak.

CAM FİLMİ CEZALARI NE KADAR OLACAK?

Yeni düzenleme de belirtilen kurallara uymayan sürücüler için ise yetkili birimler cezai işlem uygulamaya devam edecekler. Belirlenen yasal sınırın dışına çıkan sürücüler ve ön cama film uygulaması yapan sürücüleri 427 TL cezai işlem bekliyor. Ülkemizde şu an itibariyle özel ve ticari araçlarında cam filmi kullanan sürücüler 4.5 milyon civarında. Uygulama yaptırılan cam filmini sektörmenin de bir maliyeti var. Buda ortalama olarak 150 TL civarından başlamakta.

Peki fabrika çıkışlı cam filmi bulunan araçlar ne olacak? Cam filmi cezaları fabrika çıkışlı araçları kapsamıyor. Yeni aldığınız araçlarda kendinden cam filmi bulunuyorsa herhangi bir cezai işleme maruz kalmanız söz konusu değil. Yani camlarda R43 olan araçlar cam filmi cezai işlemine tabii tutulmayacaklar. Sürücülerin herhangi bir ceza almamaları için en kısa zamanda mevcut filmlerinin yasal boyutlara geçirmeleri gerekmekte. Cam filmi uygulaması yaptırdığınız yerlerde yasalar dahilinde işlem yaptırmayı kesinlikle unutmayınız.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası