Kilometre Düşürme Nasıl Anlaşılır? Km Düşürme Neden, Nasıl Yapılır?

0

İkinci el araç satın alacakları korktukları konuların başında kilometre düşürme olayı gelmektedir. Bazı satıcılar aracın piyasa değerinin yükselmesi için ve satışı daha basit hale getirmek için kilometre düşürme olayına girmektedir. Çünkü ikinci el piyasasında düşük kilometreli aracın değeri emsali olan yüksek kilometreli araçlardan ortalama %5 – %10 arasında değişen oranlarda daha fazla para etmektedir. Kilometre düşürme olayı tüketiciyi koruma yasalarına göre suç arz etmektedir. Aracımız ister yeni model olsun, ister eski model ve analog ya da dijital kilometre sayaçlı olsun her türlü kilometre düşürme olayı yapılabilir.

Aslında çoğu zaman yapılacak basit hesaplar bile kilometre bilgisi hakkında alıcılara bilgi verir. Örneğin çoğu benzinli araç yıllık ortalama 15.000 ile 20.000 kilometre civarı yol kat etmektedir. Örneğin alacağınız araç 10 yaşında ise ortalama kilometresinin 150.000 ile 200.000 km arasında olması olağan bir durumdur. Bu basit hesap her araçta uygulanamayabilir. Kilometre oyunlarında dikkat edilmesi gereken noktalara birlikte bakalım.

Kilometre Düşürülmesini Anlamanın Yolları

  • Direksiyon simidinin yıpranmış olması, vites körüğü ve el freni körüğünün aşırı yıpranması yüksek kilometre ve aracın çok kullanılması ile oluşacak durumlardır.
  • Gaz, fren ve debriyaj pedalı lastiklerinin yıpranmış olması yüksek kilometreye işaret edebilir.
  • Aracın orijinal koltuk kumaşların aşırı yıpranması, emniyet kemerleri de meydana gelecek yıpranmalar kilometre yüksekliğinin belirtileri olabilir. Bu maddeye koltuk sünger yıpranmasını eklemek, koltuk hareketleri problemlerini de eklemek yanlış olmaz.
  • Eğer aracın üzerinde orijinal jantları varsa, jantların yıpranma durumu da alıcıya fikir verecektir.
  • Çok kullanılan araçlarda pas ve korozyon olayları daha fazla olacaktır. Aracın altında ya da egzoz sisteminde pas belirtileri varsa kilometre hakkında fikir verebilmektedir.
  • Araç içerisindeki plastik akşamda meydana gelecek yüzeysel dokunuşla anlayacağımız düzleşme olayı da bizlere fikir verecektir.

Tramer bilgi sistemi ile, servislerden alınacak bakım kayıtları ile kilometre bilgisi hakkında fikir sahibi olunabilir. Dikkat ettiğiniz tüm bu hususlara istinaden hala aklınızda soru işaretleri varsa satın almak istediğiniz aracı almamanızda fayda vardır. Yapılabilecek bir diğer işlem ise aracı satın alırken araç kilometresini bir kağıda yazdırarak imzalattırın. Eğer satıcı imza atmak istemezse zaten kilometre bilgisinde problem vardır.

Kilometrenin yüksek ya da düşük olması motor sağlığı hakkında net bilgiler vermeyebilir. Yüksek kilometreli bir aracın motor bakımları zamanında ve aksatılmadan yapıldı ise kilometre yüksekliği bir anlam ifade etmeyecektir. Ya da düşük kilometreli bir araç eğer bakımsız kaldı ise ya da en ufak hararet yaptı ise, motor aksamında beklenmedik harcamalara neden olabilir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası