İşsizlik Maaşına Haciz Gelir mi?

1

4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre; kişilerin istekleri ve kusurları dışında işsiz kalmaları halinde, belirli bir miktar ve sürede yapılan ödemelere İşsizlik Maaşı veya İşsizlik Ödeneği adı verilmektedir. Kişilerin işsizlik ödeneği alabilmesi için bahsi geçen kanundaki bazı hükümleri yerine getirmiş olmaları gerekmektedir. İşsiz kaldıktan sonra hak kazanılan İşsizlik maaşına haciz gelir mi? sorusunu adım adım yanıtlayalım.

Bunlardan ilki kişinin isteği ve kusuru dışında işten çıkarılmış olması, ikincisi, kişinin işsiz kalmasından önceki 3 yıl içerisinde en az 600 gün boyunca işsizlik sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca sigortalının; işten çıkarılmasının ardından 30 gün içerisinde İŞKUR’a şahsi olarak veya elektronik ortamda işsizlik maaşı için başvuru yapması gerekmektedir.

İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur?

İşsizlik maaşına; işsiz kalınmasının ardından geçen ilk 30 gün süre içerisinde başvurulması gerekmektedir. En yakın İŞKUR’a şahsen gidilerek başvuruda bulunulabilir. Ayrıca iskur.gov.tr internet adresi üzerinden de elektronik olarak başvuru yapılabilmektedir. Kişinin işsizlik maaşının yanı sıra; genel sağlık sigortası primleri de ödenmektedir.

İşsizlik Maaşının Süresi ve Miktarı Ne Kadardır?

İşsizlik maaşının ne kadar ödeneceği ve hangi süre zarfında ödeme yapılacağı; sigortalının işsiz kalmasından önceki son 3 yıl içerisinde, işsizlik primini ne kadar süre ödediğine bağlıdır. En az 600 gün süre ile ödenen işsizlik primi için 180 gün, en az 900 gün süre ile ödenen işsizlik primi için 240 gün, en az 1080 gün süre ile ödenen işsizlik primi için ise 300 gün işsizlik maaşı ödenmektedir. İşsizlik maaşının hesaplanmasında ise; işsiz kalan kişinin son dört aylık maaşı dikkate alınır.

Kişinin günlük kazancının brüt tutarının %40’ı; işsizlik ödeneğinin günlük miktarına denk gelmektedir. Aylık olarak hesaplanan işsizlik maaşının; asgari ücretin brüt tutarını geçmesi halinde ise, asgari ücretin brütünün %80 ‘i ödenmektedir. Kişiler işsizlik maaşını ise; T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine giderek alabilirler. Kişinin işe başlaması halinde ise; işsizlik ödeneğine son verilmektedir.

İşsizlik Maaşına Haciz Gelir mi?

İşten çıkarılma durumlarında; işsiz kalan kişinin en büyük sıkıntısı, banka ve kredi borçları olmaktadır. Zamanında ödenmediğinde; takip ve icra süreçlerine giren kredi ödemeleri için bankalar tarafından işsizlik maaşına haciz gelir mi? sorusunun cevabı ise İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yer almaktadır.

İşsizlik Sigortası Kanununda belirtildiği üzere işsizlik maaşından; damga vergisi haricinde herhangi bir vergi ve kesinti yapılamamaktadır. Yalnızca nafaka borçlarının ödenmemesi durumunda haciz edilebilen işsizlik ödeneği; bunun dışındaki borçlar için haciz edilememekte ve başkasına devir edilememektedir. Yani İşsizlik Maaşına Haciz Konulur mu? sorusunun cevabı; Hayır dır.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Can ince diyor

    Madem böyle bir kesinleşmiş hüküm var neden benim işsizlik maaşımın 1/4 ü Antalya 5. İcra dairesi tarafından kesiliyor? İşkur ile yaptığım görüşmede şöyle bir ifade kullandılar. Tamam öyle bir yasa var ama bu yasanında alt maddeleri var. Eğer icra dairesi resmi olarak bize bildirirse ,İcra dairesinden bize böyle bir yazı gelirse bir gereğini yapmak zorundayız. Yani kesin hüküm bile verilmiş olsa bu konu ile ilgili bizi bağlamıyor dediler. Bilginize…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası