Otomobile Sürpriz İndirim Geldi

0

Geçtiğimiz süreçte yapılan ÖTV’deki düzenlemelerin tekrar güncellenmesi, vergi dilimlerin de ve satış fiyatlarında da değişikliği beraberin de getirdi. Özellikle kurlardaki ciddi artışların yaşanması sonrası Eoru birimindeki 22.4’lük artış sonrası otomobillerin fiyatını ciddi oranda arttırdı. Araçların vergisiz fiyatlarında ki bu artış yüzünden Otomobile Sürpriz İndirim gelmesi zaten bekleniyordu. Yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında ÖTV’de düzenlemelere gidildi ve bazı değişiklikler uygulandı.

Yapılan düzenlemeler ile birlikte ÖTV’deki taban rakamlar %14 oranında arttırıldı. Kurlar yüzünden araçların vergisiz fiyatlarında yaşanan ciddi artışlar yüzünden ise vergi dilimlerindeki artışa bu sefer müsade edilmedi. Binek otomobiller de yer alan ÖTV oranları önceden belirlenmiş belli başlı limitlere bağlı. 2016 senesinde yapılan düzenlemeler ile silindir hacmi 1600 cc’nin altında kalan araçların ÖTV matrahı 40 bin TL civarında yer alıyordu. Son düzenleme ile birlikte bu rakam 46 bin TL’ye üst limiti de 80 bin TL’ye yükseltilmiş oldu.

Bakanlar Kurulu’ndan çıkan yeni düzenleme ile birlikte 1600 cc’yi limitini aşan araçların 2000 cc’ye kadar olan binek otomobillerin ÖTV matrahı 100 bin TL’den 114 bin TL’ye yükseltildi. Elektrikli motora sahip araçlar için ise durum biraz daha farklılık gösteriyor. Gücü 50 kilovatı geçen ve silindir hacmi 1800 cc’yi geçmeyen araçlarda matrah tutarı 50 bin yerine 57 bin TL oldu. Belirlenene tutarın ise üst limiti 80 bin TL yerine 91 TL olarak uygulanması kararlaştırıldı. Motor gücü 100 kw geçen araçlar için ise durumda daha değişik. 2000-2500 cc arasındaki otomobiller için tutar 100 bin TL yerine 114 bin TL olarak güncellendi.

Otomobile Sürpriz İndirim Geldi Fiyatlar Düştü

Yeni yapılan düzenlemeler ile birlikte kurda yaşanan yükselişler sonucu baz fiyatı yükselince vergi dilimlerin de artış meydana geldi. Buda bir üst dilimden vergiye tabii tutulan bir çok aracın satış fiyatlarında düşüşe neden oldu. 2017 yılında vergisiz fiyatları 46 bin TL civarında yer alan araçlardan %50 ÖTV tutarı alınıyordu. Bu oran düzenleme sonrasında %45 tutarlarına inmiş durumda. Böylece vergisiz fiyatı 46 bin TL olan bu aracı alan alıcılar 2 bin 714 TL daha az para ödemiş olacaklar. Aynı aracı eski dönem de alan araç sahipleri ise 2.714 TL daha fazla vergi ödemiş durumdalar.

Öte yandan pahalı araçlarda gerçekleşen baz rakamlar düşürülünce vergideki artış da yükselmiş oldu. Silindir hacmi 1600 ile 2000 cc arasında yer alan bu araçların vergisiz fiyatları 114 bin olan araçların da fiyatları 13 bin 452 TL azaldı. Belirlenmiş olan satış fiyatları ise 282.492 TL’den 269.040 TL seviyelerine gerilemiş oldu.

Fiyatları 57 bin TL olan elektrikli motora sahip olan binek otomobiller de belli oranlarda indirim gerçekleşmiş durumda. Motor gücü 50 kilovatı geçen fakat 1.800 cc geçmeyen araçların fiyatlarında da 3.363 TL’lik düşüş gerçekleşmiş durumda. Belirlenen bu elektrikli araçlarda %45 vergi diliminden yararlanacak olan araçların limiti de 50 bin TL’den 57 bin TL seviyesine yükseltilmiş durumda. Aynı özelliklere sahip araçların baz fiyatı da 91 bin TL olan araçların ÖTV vergilerinde de 10.738 TL azalma meydana geldi. Yapılan Bakanlar Kurulu düzenlemesi ile birlikte Otomobile Sürpriz İndirim gelmiş oldu ve fiyatlarda ciddi oranlarda değişiklikler yaşandı.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası