İkinci Elde Ayıplı Mala İlk Ceza

0

İkinci el otomobil alım satımın da en çok karşılaşılan durumlardan biri de alınan aracın belirtilen özellikleri ve eksiklileri satıcı tarafından belirtmemesi olabiliyor. Bakımları yapılmıştır notuyla yeni aldığı 2. el otomobilin 4. günde yolda arıza çıkarması sonucu hakkını hukuk önün de arayan vatandaş emsal olacak bir karar ile araç bedelini, tamir ve dava masraflarını satıcı tarafından tahsil etti.

İkinci el otomobil alım satımında emsal sayılabilecek bir karar çıktı. Alıcı vatandaş her gün yüzlerce kişinin araba alım satımı yaptığı internet sitesi üzerinden bir galericiden 2. el araba satın aldı. İlan detaylarında yer alan ‘Arabanın tüm bakımları yapılmıştır’ notunu ve ekspertiz raporuna da güvenen alıcı taraf, aracın bedelini ödeyerek (27 bin 518 TL) aracı satın aldı.

İlk Hafta Araba Arıza Verdi

İkinci el aracını alan sürücü başlangıçta sıkıntısız bir kaç gün aracını sorunsuz şekilde kullandı. Devir işleminden sadece 4 gün sonra motorda kaynaklanan arıza nedeni ile yolda kaldı. Alıcı vatandaş hakkını tüketici mahkemesin de aramak istedi. Hem oto galericinin hem de ekspertiz aleyhine araç bedeline artı olarak 10 bin TL’lik manevi tazminat talebinde bulundu. Tüketici mahkemesi alıcı vatandaşı haklı bularak araç bedelinin ödenmesi ama manevi tazminatında reddi yönünde karar aldı.

Karar, taraflar tarafından temyiz edildi. Yargıtay 13. Hukuk dairesine gelen dava, ‘Onarımı da Öde’ yargıtay, ‘Gizli Ayıp’ bulunan aracın motor arızasının bulunduğuna dikkat çekti. Aracın belirtilen şekilde kullanılmasının mümkün olmadığını ve arıza sonrası oluşan 1.917 TL’lik araç servis ücretlerinin de davalı tarafa iade edilmesi gerektiğini belirtti.

Yargıtay verdiği kararla bununla da yetinmedi. Araç bedeli üzerinden yasal faizlerle birlikte olmak üzere, 1.350 TL’lik avukatlık parasının da davacıya ödenmesine, 3.000 TL’yi bulan diğer mahkeme harçları da dahil olmak üzere davalı (satıcı) tarafından tahsil edilmesi yönünde hüküm verdi. Yeni dönem de emsal alınacak olan bu örnek karar, diğer tüm tüketicileri de aslında yakından ilgilendiriliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri davanın tüketiciler için büyük önem taşıdığını belirtti. İlk defa böyle bir kararın alındığını belirterek bundan sonra bu tür olaylar ile karşılaşabilecek vatandaşlar için davanın örnek gösterilebileceğini ifade etti.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası