İkinci El Araba Fiyatları Düşmeye Başladı

0

2020 yılı tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe de değişik dalgalanmalar ile geçti. Son yıllarda sıkıntılı dönemlerden geçen sektör, COVID-19 salgını ile birlikte gerçekleşen arz talep dengesine yanıt veremedi ve özellikle ülkemizde talepler ikinci el modellere yoğunlaştı. Sıfır araç temin sıkıntısı çeken sektör yüzünden ikinci el fiyatları bu dönemde çok ciddi artışlar yaşadı. Yalnız yıl sonuna geldiğimiz bugünlerde arz – talep dengesi yavaş yavaş yerine oturmaya başladı. Bu durum da durağan seyre doğru hareket eden fiyatların düşmesine neden oldu.

Pandemi sonrasında ikinci elde sürekli yaşanan fiyat artışının zaten yıl sonuna doğru normal seyrine dönmesi sektörde bekleniyordu. Yaşanan artışların geçtiğimiz Kasım ayında daha dengeli bir hale kavuştuğunu söylemek mümkün. Sektörde önemli bir ikinci el pazarı olarak bilenen arabam.com verileri de bunu doğruluyor. Hatta öyle ki Kasım ayında yayında olan ikinci el ilanların da fiyatların %3 ila %4 arası bir gerileme gösterdiği bile gözlemlendi. Toplamda %35’lik bir kısımda yaşanan fiyat düşüşü detayları ve diğer temel bilgilere hep birlikte göz gezdirelim.

En Çok Hangi Marka, Hangi Model Satışa Sunuldu?

Kasım ayı verilerini en çok ikinci el satış ilanı verilen toplamda 5 ketegori, 10 marka, 10 model ve yılı gibi verileri baz alarak inceleyeceğiz. İlk olarak belirtelim sitede yer alan ikinci el satışlarının %73’lük bir kısmını binek modeller oluşturuyor. Otomobillerden sonra en çok ilan verilen kategoriyi ise sırasıyla hafif ticari, arazi araçları, ticari ve son olarak da motosiklet grubu takip ediyor. Traktör, iş makinaları gibi ilanlar ise sadece %2’lik bir paya sahip durumda. Lafı çok uzatmadan verilere göz gezdirelim.

En çok ilan verilen ikinci el markalar;

  1. Renault
  2. Volkswagen
  3. Fia
  4. Ford
  5. Opel
  6. Hyundai
  7. Peugeot
  8. Toyota
  9. Mercedes – Benz
  10. BMW

En çok ilan verilen ikinci el modelleri ise;

  1. Renault Clio
  2. Opel Astra
  3. Ford Focus
  4. Renault Megane
  5. Volkswagen Passat
  6. Toyota Corolla
  7. Nissan Qashqai
  8. Dacia Duster
  9. Kia Sportage
  10. Volkswagen Tiguan

Model Yılına Göre İkinci El İlanlar

İkinci el ilanlarına baktığımız zaman ise, en çok ilan verilen model yılı %8.1’lik bir paya sahip olan 2015 model araçlara ait. 2015 model araçları sırasıyla 2016, 2017 ve dördüncü olarak da 2012 model yılına sahip olan araçlar takip etti. Sıfır otomobil pazarında her ne kadar bulunabilirlik sıkıntısı giderilmiş olsa da tüketici eğilimi hali hazırda yaşı genç ikinci el modellerde demek yanlış olmaz.

Motor Hacmine Göre İkinci El İlanlar

Verilere motor hacmi boyutunda baktığımız zaman ise bizi hiç şaşırtmayan bir sonuç çıkıyor karşımıza. Sıfır modeller de olduğu gibi ikinci el otomotiv pazarının da en çok tercih edilen motor seçeneği 1.6 ve altı motorlardan oluşuyor. Tabii ki ülkemizde bunun en büyük etkisi motor hacminin artması ile birlikte artan MTV yükü. Tüm zamanlarda olduğu gibi son çeyrek verilerine göre en çok 1.2 ve 1.6 arası motor hacimleri tercih edildi.

Fiyat ve Şanzıman Tipine Göre İkinci El İlanlar

Fiyat odaklı bir veri çektiğimizde ise en çok ilanın %27.5 oranına sahip olan 0 – 50.000 TL ve 50.000 TL – 100.000 TL arası araçların popüler olduğunu görüyoruz. 100.000 TL ve üzeri araçların ilan sayılarının da her geçen gün arttığını belirtmeden de geçmeyelim.

Şanzıman tipi olarak ilanları listelediğimiz zaman ise en büyük payın düz vites modeller de olduğunu görüyoruz. Otomatik vites ilanları her ne kadar ikinci el ilanlarda daha az karşımıza çıksa da bunun önümüzdeki yıllarda tam tersi olacağını biliyoruz. Öyle ki artık sıfır araç satışlarının da büyük bir kısmını otomatik vites arabalar oluşturuyor. Detaylı bilgi için; ”Türk Otomotiv Pazarı Yüzde 72 Büyüdü” haberimizi okuyabilirsiniz.

Yakıt Tipi ve Km’ye Göre İkinci El İlanlar

İkinci el araba ilanlarının son basamağında yer alan veriler ise yakıt tipleri ve km’lerden oluşuyor. En çok ilanda yer yakıt tipi geçtiğimiz aylarda da popülerliğini sürdüren dizel motor seçeneklerine ait. Bu durumda yukarı da belirttiğimiz haber içeriğinde olduğu gibi sıfır modeller de tam tersine seyir etmeye başladı ama. Dizel seçeneği yakından takip eden ise LPG’li ve benzinli araçlar.

İlan sıralamasına km bazlı olarak baktığımız zaman ise en çok ilanın 100.000 km ve üzeri araçlardan oluştuğunu görüyoruz. Bu durum geçtiğimiz Ekim ve Kasım aylarında daha da yükselişe geçmiş durumda. İkinci el fiyatlarının yılın ilk çeyreğinden itibaren artması nedeniyle artık tüketicileri daha düşük fiyatlı ama daha yüksek kilometreli araçlara yönlendirmiş durumda. Türkiye’de ikinci el modeller de yaşanan fiyat dengesizliği tüketicilerin kafasından 200.000 km üzeri araçlar alınmaz mantığını da kaldırmışa benziyor. Sıfır modellerin daha bulunabilir hale gelmesi ve otomotiv şirketlerinin yaptığı kampanyalar ile birlikte ikinci el fiyatlarının daha fazla gerilemesi ise önümüzdeki aylarda kaçınılmaz gibi duruyor.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası