icra Takibi Alt Limit – İcra Aşamaları Nelerden Oluşmaktadır?

0

İnsanların sermayelerinin yetmediği durumlarda borçlanmaktadır. Bu genel bazda ele alındığında kredi, ya da üçüncü şahıslardan alınan mal ve hizmetlerin bedelinin ödenememesinden meydana gelmektedir. Mal ya da hizmet alımında sözleşmeden belirlenen süre aşıldığında bu alacaklıya yasal olarak hakkını araması önceliği vermektedir. Bu aşamada ise akla gelen icra takibi alt limit sorusu zihinde belirse de bu noktada net bir yaklaşım ve uygulama birliği ise bulunmamaktadır. 2015 yılında Yargıtay’ın aldığı emsal bir karar bulunmasına rağmen bu karar içtihadı nitelik barındırmadığından ve bireysel hüküm ifade ettiğinden genele uygulanamamakta ve kapsamı ise oldukça dar kalmaktadır.

Borçlu Ne yapmalıdır?

Borçlu sadakat sahibi birisi ise ilk önce alacaklı ile anlaşma yoluna gitmesi öncelik olmalıdır. Bu iyi niyetin göstergesidir. İyi niyet her zaman için olumlu bir adım olup hiç bir alacaklı; sürenin uzatımı ve diğer hukuki işlerle boşu boşuna uğramak istemez. Alacaklı genel mahiyette umudunu kestiğinde icra işlemlerine başlamaktadır.

Alacaklıyı kuşkuya düşüren icra takibi alt limit var mı kaygısı tamamı ile geçersiz bir durumdur. Borçlunun yapması gereken Yargıtay kararını örnek göstererek eğer yıllar itibari ile Tüketici Hakem Heyetlerinin limitleri dahilinde ise ilk önce hakem heyetine başvurulmasını talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu kararı baz alarak icra takibi alt limit kuralını öne sürebilmektedir. Bu sadece itirazdır ve icra müdürü bu kararı vermesi tamamı ile inisiyatifinde bulunmaktadır.

Limitler Nelerdir?

Yargıtay kararı bağlayıcı olmasa da yol gösterici tarzda olduğundan her yıl güncellenen hakem heyeti limitleri borçluya icra takibi alt limit noktasında itiraz hakkı tanımaktadır. Rakamsal olarak 5650,00TLnin altı İlçe Tüketici Hakem Heyeti, Büyükşehir olan illerde 5650-8480 arasındaki alacaklarda İl Hakem Heyeti büyükşehir değilse 8480 TL altı il hakem Heyeti, Büyükşehir’e bağlı olmayan illerin ilçelerinde ise 5650-8480 arasındaki anlaşmazlıklarda İl tüketici hakem heyeti ilgilenmektedir.

İcra Aşamaları Nelerden Oluşmaktadır?

İcra alacaklının alacağını elde etmek amacıyla devlet gücüyle uygulanan yaptırımdır. Bu mahkeme kararı ile ise ilamlı senet, bono gibi diğer yazılı belgelerle ise ilamsız olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşamalar, takip talebi, ödeme emri kesinleşmesi, haciz. satış, payların bölüşümünden meydana gelmektedir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası