Elektrikli Araba Piyasasındaki İş Fırsatları

0

Değişen teknoloji ile sürekli gelişmekte olan otomotiv teknolojilerine elektrik motora sahip arabalarda de dahil olmakta. Günümüz şartlarında içten yanmalı motorlu araçların ağırlıklı kullanımı nedeniyle araç piyasasındaki alt yapıda bu motor tiplerine göre şekillenmiştir. Fakat elektrik motorlu araçların hayatımıza girmeye başlamasıyla araba piyasasında farklı iş dalları da kendiliğinden oluşmaktadır. Bu yeni iş fırsatlarına kısaca değinelim.

Otomobil Şarj İşlemi

Normal motorlu araçlarda şarj konusunda çok büyük sıkıntılarımız yoktu. Fakat yakıtı elektrik olan araçlarda bu insanlar için önemli bir sorun oluşturmakta. İnsanlar gerek evlerinde gerekse iş yerlerinde araçlarını şarj edebilmektedir. Fakat uzun kilometre yapılacak olan durumlarda şarj konusu büyük bir sıkıntı oluşturmaktadır. Bu sorunun çözümü için şehirler arası petrol istasyonları olduğu gibi şehirler arası şarj istasyonları da yavaş yavaş hayatımıza girecektir. Sektörün büyüklüğü düşünüldüğünde sadece büyük işletmeler değil aynı zaman da küçük işletmeler de bu yöndeki yatırımla ciddi paralar kazanabilir.

Şarj Ünitesi Üretimi

Elektrikli otomobillerin çoğalmasıyla elektrikli otomobil şarj istasyonları çoğalacak demiştik. İşte bu şarj istasyonları için de şarj üniteleri en önemli kriter haline gelecektir. Hızlı şarj, normal şarj, aynı anda birkaç araç şarj edebilen üniteler, ücretli ve ücretsiz olanlar, yazılım sayesinde uzaktan müdahaleye açık ve yönetmeliklere uygun olması gereken üniteler de bu sektörde önemli yer tutacak. Bu tarz ünitelerin üretimi, bakımı vb gibi teknik konularda önemli bir sektör oluşturacaktır.

Elektrikli Araçlara Özel Navigasyon Uygulamaları

Elektrikli araç kullanıcıları araçlarına uygun bir navigasyon sistemi ile araçlarını gitmiş oldukları güzergah üzerinde nerede şarj edeceklerini gösteren bir navigasyon yazılımına ihtiyaç duyacaklardır.

Otomobil Şarj Tesisatları

Elektrikli araçların artmasıyla en büyük sorun şarj problemi olacaktır. İnsanlar araçlarını evlerinde, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, otoparklarda vb gibi yerlerde şarj etmek isteyeceklerdir. Bu işlem için gerekli olan tesisat ve kabloların üretimi, montajı ve pazarlanması ciddi bir pazar oluşturacaktır.

Evlerde Güneş Enerjisi Depolayan Sistemlerin Kurulması

Elektrikli otomobil tercih sebeplerinin arasında otomobilin ekonomik olmasının yanı sıra çevreci olması da önemli bir tercih sebebidir. Özellikle müstakil evde oturan elektirkli otomobil kullanıcıları güneş enerji depolama sistemleri sayesinde hem ücretsiz şarj imkanı bulacaklar hem de çevreye hiç zararları olmayacaktır. Bu yüzden bu sistemler de kullanıcılar tarafından tercih edilecektir.

Otomobili Düşük Tarifeli Zamanlarda Şarj Edilmesi

Otomobilini evden şarj edecekler için elektrik faturalında artış olması kaçınılmaz bir durumdur. Bu artışı engellemek için akıllı elektrik sayaçları ile şarj etme zaman ve süresini tarifenin uygun olduğu saatlere ayarlamak elektrik sarfiyatını düşürecektir. Bu tarz sayaçların üretilmesi ve pazarlanması ayrı bir Pazar oluşturacaktır.

Batarya Teknolojisinin Geliştirilmesi

Bu sektör maliyet açısından ve işin ölçeği açısında daha büyük bir Pazar hedeflemektedir. Batarya teknolojilerinde sürekli iyileşme ve gelişim gösteren şirketlerin büyümelerinin hızlı bir şekilde olması kaçınılmazdır.

Elektrikli Otomobiller İçin Yol Yardım

Şarj istasyonlarının az olduğu bölgelerde ya da beklenmedik zamanda biten şarj durumlarında veya batarya sorunlarında mobil yol yardımın önemi çok büyüktür. Bu tarz durumlarda mobil şarj istasyonları ve mobil batarya değişimi kendiliğinden bir sektör oluşturacaktır.

Elektirkli Otomobiller İçin İnternet Platformları

Elektrikli otomobil kullanıcılarının deneyimlerini aktaracağı, sorunlarını paylaşacağı ve çözüm arayacağı, teknik bilgiler vb konularda yardımlaşma içinde bulunan bir internet platformu oluşturmak ciddi bir gelir artışına sebep olacaktır.

Elektrikli Otomobil Servis İşletimi

Elektrik motorlu araçlar, içten yanmalı motoru olan araçlara göre daha farklı teknik özellik ve ekipmanlara sahiptirler. Bu araçların arızaları da diğer otomobiller gibi yapılamayacağında ayrı bir bilgi birikimi, teknik malzeme vb konularda ayrı bilgi birikimine gerek duyar. Bu hizmeti sağlayan işletmelerin büyük getiriler kazanması kaçınılmazdır.

Elektirkli Araç Kiralama

Elektrikli araçların artmasıyla normal motorlu araçların kiralama hizmeti gibi elektrikli araç kiralama hizmeti veren şirketler de artacaktır.

Yedek Parça Üretimi Ve Satışı

İçten yanma motorlu araçlar da olduğu gibi elektrik motorlu araçlarda da çeşitli arızalar meydana gelerek arızaların çözümü için bazı parçaların değişimi gerekli olacaktır. Bu tarz ihtiyaçların karşılanması için gerek aracı üreten firma adına gerekse yan sanayi parça üretimi önemli bir sektör haline gelecektir.

Atık Bataryaların Toplama Hizmeti

Elektrikli araçların kullanımının artması ile birlikte ömrü dolan bataryalarında kontrollü ve planlı bir şekilde belirlenen istasyonlarda toplanması gerekmektedir. Çünkü bu bataryaların gelişi güzel doğaya bırakılması ciddi bir çevre sorununu da beraberinde getirecektir. Ayrıca bu tarz hizmet veren işletmeler sadece araç bataryalarını değil tüm bataryaları da aynı şartlarda doğaya zarar vermeden toplayıp imha edebilir ya da geri kazanımını sağlayabilirler.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası