General Motors: Çin Elektrikli Araç Piyasasında Zirvede

0

ABD’nin Teksas eyaletinde IHS Markit CERAWeek 2018 Enerji Konferansı gerçekleşti. Konferansta konuşma yapan General Motors CEO’su Mary Barra Çin elektrikli araç piyasası için en büyük pazardır açıklamasında bulundu. Mary Barra, otomotiv pazarı için ve elektrikli araç piyasası hakkında da bir dizi açıklamalara imza attı.

Günümüzde ulaşım sektöründe devrim yaşandığı belirten Barra, şirketinin yürütmekte olduğu ”tam elektrik, sıfır emisyon” planı hakkında da bilgilendirme yaptı. 2023 yılına kadar 20 farklı elektrikli modeli piyasaya sürmeyi hedefleyen General Motors, geçtiğimiz 2017 yılında 1.2 milyon elektrikli aracın satışının gerçekleştiği belirterek pazarın büyüklüğüne de dikkat çekti.

Barra, elektrikli araç piyasasının Çin’de oldukça arttığını vurgulayarak; ”Çin önümüzdeki yıllarda elektrikli araçların kullanımının en yoğun olduğu bölge olacak. Çin pazarı çok güçlü bir pazar ve ciddi derecede bir büyüme gösteriyor. General Motors’unda Çin’de oradaki halkın taleplerini, ihtiyaçlarını ve beklentileri ölçen, doğru teknolojileri yakalamak için uğraşan ciddi iş ortaklarımız yer alıyor.” dedi.

Çin Elektrik Araç İçin Fırsat

Aslında Çin’de elektrikli otomobil üretiminin önünde bir engelde bulunuyor. Buda ülkedeki elektrik üretiminin halen %65’inin kömüre bağlı olmasından kaynaklanıyor. Kömür ile elektrik üretimi hakkında da bilgilendirme yapan Mary Barra sözlerine şu şekilde devam etti; ”ABD’de elektik üretiminin sadece %30’u kömüre bağımlı. Ülkede uygulanan vergi politikası da elektrikli otomobilleri daha cazip hale getiriyor.” dedi. Ayrıca Barra, ”Önümüzdeki 5 yıllık süreçte elektrikli otomobil pazarında ve sürücüsüz araç teknolojisinde ciddi gelişmelerin olacağını öngörüyorum.” dedi.

Peki Çin otomotiv pazarı Mary Barra’nın değindiği kadar önemli mi? Bu soruya yanıtımız tabiki de; evet. Çin aslında Barra’nın değindi kadar önemli bir pazar. Dünya’nın en büyük otomobil pazarı’da tahmin edilebileceği gibi Çin. 2016 yılı verilerine göre ülke genelinde 28 milyon civarında sıfır araç satışı gerçekleşti ve bunların sadece %1’ini elektrikli araçlar kapsıyordu. Elektrikli araçlara olan ilginin son dönemlerde artmasıyla birlikte 2020 yılına kadar ülkedeki elektrikli modellerin de 2 milyona yükselmesi bekleniyor. Küresel çapta bakıldığı zaman ise tüm otomotiv sektörü için de elektrikli araçların 2025 yılında sektörün %25’ini kapsayacağı söz edilmekte.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası