Gelire Endeksli Tarım Kredisi Nedir?

0

Çiftçilerin ürün hasadını yaptıktan sonra, satış işlemini gerçekleştirdiği hallerde ödemesini alamamaları durumunda, devreye giren kredi çeşidi gelire endeksli tarım kredisi olarak ifade edilmektedir. Ödeme alamayan çiftçilerin nakit sıkıntısını karşılamak maksadı ile geliştirilen kredi çeşidi, yatırımların finanse edilmesinde kullanılmaktadır.

Çiftçilere yönelik olarak hazırlanan bu kredi tipinde, vadeli ödeme seçeneği getirilmekte ve hasattan elde edin bedeller çiftçinin eline ulaştıkça ödeme işlemi gerçekleştirilmektedir. Çiftçinin desteklenmesi maksadı ile geliştirilen gelire endeksli tarım kredisinin özellikleri, tamamen çiftçinin lehine avantajlar sağlamaktadır.

Gelire Endeksli Tarım Kredisinin Özellikleri

Bankalar tarafından çiftçilere yönelik kredi tipi olarak sunulan gelire endeksli tarım kredisinin özellikleri ürün satıp ödemesini almayan çiftçileri desteklemesi yönünden ön plana çıkmaktadır. Kullanılmakta olan bu kredi sisteminde, gerçekleştirilen üretim maliyetinin karşılanma oranı %85’tir. Hasadı bitirdiği halde ödemesini alamayan çiftçilere verilen tarım kredisinde, 8 aya varan vadelerde ödeme planı oluşturulmaktadır.

Vade süresi geldikçe çiftçiler ödeme yapmakta ve ellerine hasattan elde ettikleri gelir geçtiği anda, diledikleri takdirde borçlarını kapatabilmektedirler. Ayrıca, yeni yatırımlara yönelmek isteyen çiftçiler, gelire endeksli tarım kredisi sayesinde, nakit ihtiyaçlarını karşılamakta ve yeni üretimlerine kesintisiz bir şekilde devam edebilmektedir. Bir nevi yatırım finansmanı olarak görülen bu kredi tipi, üreticilerin maddi anlamda rahatlaması ve sıkıntılarının giderilmesi maksadı ile oluşturulmuştur.

Gelire Endeksli Tarım Kredisi Kullanabilmek İçin Gerekli Olan Belgeler

Çiftçileri desteklemek ve ürünlerinin bedelini alana kadar karşılaştıkları maddi sıkıntıları ortadan kaldırmak amacı ile uygulanmakta olan gelire endeksli tarım kredisini kullanabilmek için, çiftçiler tarafından hazırlanması gereken belgeler bulunmaktadır. Bahse konu kredi için bankalara müracaat etmeden önce, çiftçiler talep edilen belgeleri hazırlamalı ve ilgili banka şubelerine sunmalıdır.

Çks belgesi olarak isimlendirilen çiftçi kayıt sistemi belgesi, çiftçilik belgesi ve nüfus cüzdanı fotokopisi, bankalar tarafından talep edilen belgeler arasında bulunmaktadır. Ayrıca, üreticinin alacağının gösterildiği ve bu alacağa ait tarih ile alacak miktarının belirtildiği belge ve bulunuyor ise, temlik sözleşmesi ile üreticinin diğer giderlerine ait belgelerde, bankalara sunulmak zorundadır. İlgili banka şubeleri gerek duyduğu hallerde, teminat ya da ilave belge talep etme hakkına sahiptir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası