FAST – Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Sistemi

0

Bankalar arası para transferi işlemleri günümüz şartlarında her kesimden insanın hemen hemen her gün kullandığı sistemler arasında yer almaktadır. Para gönderme ve hesabınıza para alma işlemlerinde kişilerin veya kurumların hesap veya IBAN numaraları üzerinden işlemler gerçekleşmektedir. Lakin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ödeme Sistemleri kapsamında 2021 yılı itibariyle bankacılık sektörünü daha kolay hale getirecek bazı adımlar atılmıştır. Bunlardan biri Kolay Adres Sistemi diğeri ise FAST – Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Sistemi dir.

Öncelikle kısaca Kolay Adres Sistemini tanıyalım çünkü FAST işlemleri sırasında Kolay Adres Sistemi bize oldukça kolaylık sağlayacak. Kolay Adres EFT ve Havale gibi adımlarda hesap numarası ve IBAN bilgisine gerek kalmadan artık işlem yapmamıza olanak sağlıyor. Vadesiz TL hesaplarına tanımlanan cep telefonu, TCKN/VKN/YKN, e-posta veya pasaport numarası ve vergi numarası gibi bilgiler ile EFT ve Havale adımları kolaylıkla gerçekleştiriliyor. Eğer banka hesabınıza Kolay Adres tanımlama yaparsanız, hesabınıza para gönderecek kişiler cep telefonu veya T.C. kimlik numarası bilgiler ile para transfer işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilir. Detaylı bilgi için; Kolay Adres Sistemi Nedir içeriğini ziyaret edebilirsiniz.

FAST Nedir?

FAST yani Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Sistemi; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ödeme Sistemleri tarafından geliştirilen bir kolay para transferi sistemidir. Sistem sayesinde bankalar arası yapılan EFT ve Havale işlemleri daha basite indirgenmiş oldu ve işlem hızı süreleri dakikalardan, saniyelere indi.

8 Ocak 2021 tarihi itibariyle aktif olarak kullanılan sistem sayesinde eski sistemin eksi yanları da tamamen ortadan kalkmıştır. EFT işlemleri sadece mesai saatleri içerisinde gerçekleşirken, FAST ile birlikte bu durum ortadan kalkmıştır. FAST üzerinden yapılan tüm transfer işlemleri saniyeler için de 7 gün 24 saat gerçekleşebilmektedir. Yani artık para transferleri için mesai saatlerini veya tatil günlerini beklemeye gerek kalmamıştır.

FAST – Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Sistemi ile birlikte hayatımıza giren diğer özellikte Kolay Adresleme Sistemidir. Vadesiz TL hesaplarına tanımlanan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi gibi bilgiler sayesinde FAST işlemleri hesap numarasına veya IBAN bilgisine gerek kalmadan kolaylıkla gerçekleşebilecektir.

FAST sistemi şu an çok yeni ve deneme aşamasında olduğu için limitli bir şekilde hayatımıza giriş yapmıştır. Sistem şuan 50 TL limitli bir şekilde kullanıma açık olacaktır. Daha sonra sistem limitinin kademeli olarak artarak 1.000 TL’ye kadar yükseltilmesi planlanmaktadır. Ayrıca sonraki aşamalarda limit işlemlerinin daha fazla artması, karekod gibi seçeneklerin eklenmesi ile dijital işlemlerin daha fazla artması hedeflenmektedir. FAST transfer işlemlerini tüm banka hesaplarının Para Transfer aşamasından gerçekleştirebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası