Emniyet Kemeri ve Hava Yastığı (Airbag) Bağlantısı

0

Günümüz otomobillerinin en önemli güvenlik önlemleri arasında emniyet kemerleri ve hava yastıkları gelmektedir. Bu güvenlik ekipmanları sayesinde ölümler azalıyor, yaralanmalar ve sakatlanmaların önüne geçiliyor kısacası trafik kazasında yolcular en güçlü şekilde korunmaya çalışılıyor. Güvenlik ekipmanlarının araçta bulunması da tek başına bir işe yaramamakta. Ekipmanların düzgün çalışabilmesi için bu donanımların doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Araçlarda emniyet kemerinin içinde bulunduğu sistem ‘Primary Restraint System (PRS)’ olarak geçmektedir. Hava yastıkları ise ‘Supplementary Restraint System (SRS)’ olarak adlandırılan sistemin içinde yer almaktadır. Bu iki kavramı öğrendikten sonra konumuza geri dönelim.

En Önemli Güvenlik Önlemi: Emniyet Kemeri

Tanımlardan da anlaşılacağı üzere hava yastıkları ikincil güvenlik sistemi olarak geçmektedir. Emniyet kemeri ise birincil önlemlerde yer almaktadır ve hava yastıkları emniyet kemerini desteklemektedir. Tüm bu yazılanlardan hava yastığının emniyet kemeri olmadan bir işe yaramayacağı sonucuna ulaşılmasın. Hava yastıkları tasarlanırken emniyet kemerinin takılı olduğu düşünülerek tasarlanmıştır ve bu yüzden ikincil güvenlik ekipmanı denilmektedir.

Şöylede bir gerçek var ki emniyet kemeri takılı olmadan yapılan kazada hava yastıkları sürücü ve yolculara yaradan fazla zarar verebilir. Emniyet kemeri takmayan bir yolcu düşünelim. Kaza esnasında sağa sola savrulması kaçınılmaz bir durumdur. Savrulma sırasında açılan hava yastığı yolcunun kafasına hızla çarparak savrulma hareketini arttırabilmektedir. Hızla açılan hava yastığı sürücünün yüzünde yumruk yeme hissi de yaratacaktır. Bu yüzden şişme eylemine geçen hava yastığına doğrudan temas etmemek gerekir ve bunu sağlamak içinde emniyet kemerinin takılması şarttır.

Emniyet Kemeri Takılı Olmazsa Hava Yastığı Açılır Mı?

Pek çok otomobilde kaza anında emniyet kemeri takılı olmasa bile hava yastıkları açılmaktadır. Bazı kaza durumlarında hava yastıklarının bazılarının açılmaması ya da hiç birinin açılmaması gibi durumlar yapılan kazanın açısıyla alakalıdır. Yani her kazada kesinlikle hava yastıkları açılacak diye bir şart yoktur.

Gelişen teknoloji ile birlikte özellikle son yıllarda çıkan araçlarda koltuklarda ağırlık sensörleri ya da yolcu kısımları için araçta bulunan bir anahtar yardımı ile açılıp kapatılabilen hava yastığı sistemleri bulunmaktadır. Anahtar ile şoför tarafından kapatılan hava yastıkları her zaman risk yaratmaktadır. Çünkü ne zaman kaza yapacağınız hakkında hiçbir fikriniz olmayacaktır.

Ayrıca Mercedes firması tarafından geliştirilmiş farklı bir hava yastığı sistemi daha var. Sistem ağırlık prensibine göre çalışmaktadır. Hava yastığının açılabilmesi için yolcu emniyet kemerinin düzgün bir şekilde takılması ve koltuk sırt ayarının dike yakın bir şekle sahip olması gerekmektedir.

Tüm bu anlatılanlara baktığımızda emniyet kemeri öncü güvenlik ekipmanıdır ve mutlaka takılması gerekmektedir. Emniyet kemerinin takılı olmadığı bir kazada hava yastığının açılması ölümcül sebeplere neden olabilir. Sadece emniyet kemeri takmakla da kalmayıp araçta doğru pozisyonda oturmakta oluşabilecek kazalarda daha az yara almanıza fayda sağlayacaktır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası