Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır?

0

Kara liste sorgulama işlemleri, sicili bozuk olan vatandaşlar tarafından çoğunlukla merak edilen konuların başında gelmektedir. Vatandaşın, kredi ödemelerini aksatmaya başlamasıyla hemen kara listeye alınması söz konusu değildir. Bankaların, kara listelerine girilmesi için kredi borçlarının yasal takibi düşmüş olması ya da icralık durumun meydana gelmesi gerekmektedir. Banka kara liste sorgulama işlemi, bankaların sunmuş oldukları Kredi ürünlerinin ödemesinin yapılmaması durumunda, başlayan yasal takip işlemleri sonrasında gerçekleşen yöntemdir.

Ülkemizde bankalar, kredi borçlarının düzenli olarak ödenmesi konusunda titizlikle çalışmaktadır. Şayet bankalarda, kredi çekilmiş ise kredi ödemelerinde aksaklıklar yaşanıyorsa mutlaka kredi notlarında düşüş yaşanacaktır. Elbette ki bu durum kredi borçları olanların, hemen kara listeye alınacağı anlamına gelmemektedir. Banka kara listesine öğrenilmesi için birçok işlemin geçirmesi gerekir.

Örneğin Kredi borçlarının 3 ay boyunca üst üste ödenmemesi kara listelere girilmemesi ne neden olabilmektedir. Üst üste 3 ay boyunca ödemelerin yapılmaması, borçlunun yasal takibinin yapılmasına ve bunun için avukata aktarılmasına neden olacaktır. Bu aşamada ise ödeme emri yapılarak borçlu tarafa tebliğ de bulunulacaktır. Bu aşamadan sonra da muhattap alınan taraf Bankalar değil, bankaya ait borçların sorgulanması için ataması yapılan avukatlar ile muhatap olunacaktır.

Kara Liste Sorgulama

Bankalar kredi başvurularını alırken, başvuruda bulunan kişinin kredi puanını sorgulayarak Daha sonrasında geçmiş dönemlere ait bankacılık işlemleri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışır. Bu doğrultuda da kredi kayıt bürosu olan yetkiliden tutulan tüm kayıtları istemektedir.

Kredi notlarının yüksek olması durumunda ve de borçların düzenli olarak ödenmesi tespitini yapılmasıyla Kredi kullandırma işlemi onay alır. Ama eğer Kredi başvurusunda bulunan kişi, birden fazla kredi kullanmışsa ve de borçları yüzünden yasal takibe maruz kalmışsa kredi kullandırma işlemi red yanıtını alacaktır.

Yasal takip işlemleri, aslında kişilerin kara listeye alındığının bir göstergesidir. Kredi kartı ya da kredi borçlarının bir, iki gün geciktirilmesi sadece kredi notunu düşürse de aylarca yapılmayan ödemeler sonucunda avukatlara aktarılması durumunu ortaya koymaktadır. Bankaların kara listelerinde olup olun olmadığını anlamak için ise öncelikte Kara listelere giriş sebeplerini öğrenmek gerekir:

  • Kredi kartı ya da banka kredilerinin düzensiz ödenmesi
  • Banka kredi borçlarının 3 ay gecikmeye girmesi
  • Kredi kartı borçlarının ödenmemesi
  • Kredi kartı borçlarının 3 ay süreyle aksatılması

Banka yasal takip süreçlerinin, önemli sebepler arasında gösterilen bu durumlar dikkate alındığında herhangi bir sorunun meydana gelmesi önlenmiş olacaktır.

Merkez Bankası ile Banka Kara Liste Sorgulama

Bankaların kara listesine girmek; genel anlamda borçların ödenmemesi sebebiyle ortaya çıkar. 90 günlük süre kapsamında, ödemelerin yapılmaması durumunda borçlular hakkında yasal takip işlem başlatılır. Dolayısıyla borçlular Avukat masraflarını da ödemek zorunda kalmaktadır.

Tüm bu prosedürlerden önce kara liste sorgulamasının yapılması büyük fayda sağlayacaktır. Bunun için findeks.com adresi üzerinden Findeks raporu talebinde bulunulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir gün Findeks rapor notunu 200 ile 300 gibi düşük sayılarla ifade edilip edilmediğidir. Çünkü Findeks raporu bu kadar düşükse büyük ihtimalle kara listeye giriş söz konusudur.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası