Bankanın Kara Listesinden Nasıl Çıkarım?

0

Bankanın kara listesinden nasıl çıkarım? Bu soru özellikle kredi kullanan veya kredi kartı borcunu zamanında ödemeyen banka müşterilerinin finansal sorunlarını çözebilmek ve para desteği alabilmek için cevabını çok merak ettiği sorulardandır.

Bilindiği gibi bankalar müşterilerine belirli koşullarda kredi kullandırmaktadır. Kullandırdığı kredilerin belirlenen vade günlerinde taksitlerinin ödenmesi esastır. Sözleşme ile imza altına alınan bu hususlar yerine getirilmediği taktirde banka müşterileri ağır müeyyidelere maruz kalabilmektedir. Bu müeyyidelerden birisi de belirli bir süre banların kara listesi denilen olumsuz sicil uygulamasına maruz kalmalarıdır.

Bankalardan kredi kullanan müşteriler de olduğu gibi kredi kartı borcunu vaktinde ödemeyenler de belirlenmiş müeyyidelere aynıyla maruz kalabiliyorlar. Kredi kartı borcunu belirlenmiş ödeme takviminde ödemeyen kişiler bankaların başlatacakları yasal takiplerin yanı sıra bu takip ve haciz işlemlerinden sonra belirli bir süre bozuk sicilli müşteri uygulamasıyla müşterilerine kredi vermemek, kredi kartı kullandırmamak gibi belirli müeyyideler uygulayabiliyorlar.

Kara Liste Nedir?

Bankalardan çekilen kredi ve ödenmeyen kredi kartı borçları banka müşterilerinin kötü sicilli olmasına neden olmaktadır. Bankaların müşterilerine ait belirli kriterleri göz önüne alarak oluşturduğu puanlama sisteminde düşük puanlı olanlara kötü veya olumsuz sicilli müşteri uygulaması yapılmaktadır. Bankalar bu listeyi oluştururken müşterilerinin kredi borçlarına sadık olup olmadıklarına yani borçlarını zamanında ödeyip ödemediklerine bakmaktadır.

Müşteriler kredi veya kredi kartı borcunu başlatılan haciz işlemi ile mi ödemiş ve ne kadar zaman hacizli olarak kayıt edilmiş, borcunu ne zaman tamamen ödemiş gibi soruların cevapları bankaların oluşturdukları kara listenin belirlenmesinde önemlidir.

Bankanın Kara Listesinden Nasıl Çıkarım?

Bankaların oluşturdukları kara listeye girdikten sonra bu listeden çıkmak oldukça zor ve sıkıntılı bir süreci beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle bu listeye girmemek bu listeden çıkmanın en kolay yolu olarak görülmelidir. Bankaların kurallarına uyarak kara listeden uzak durmak gerekir.

Ancak her şeye rağmen bu kara listeye girilmiş ise bu taktirde izlenecek bazı yollar bulunmaktadır. İzlenecek bu yolları belirlemek de yine bankaların taktirine kalmaktadır. Banka müşterileri borçlarını yasal haciz takibi ile veya gecikmeli olarak ödedikten sonra aradan belirli bir süre geçmeden kara listeden çıkamamaktadırlar.

5 yıl gibi bir süreye tekabül eden bu süre zarfında banka müşterilerinin ödemelerine sadık kalmaları, borçlarını zamanında ödemeleri, kredi kartı borçlarını aksatmamaları ve yeniden yasal takibe maruz kalmamaları bu süre zarfında kara listeden çıkmayı kesinleştirmektedir. Belirtilen süre başarılı bir şekilde geçirildiği taktirde bankalar, müşterilerinin kredi limitlerini yükselterek müşterilerini yeniden kredi kullanabilir olarak tanımlamaktadırlar.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası