Emekli Maaşına Haciz Gelir mi?

0

Emekli maaşına haciz gelip gelemeyeceği sorusu emekli kişilerce dile getirilmektedir. Peki gerçekten emekli maaşına haciz gelir mi? Bu sorunun cevabı tam olarak 5510 kanun numarası olan genel sağlık sigortası ve sosyal sigortalar kanunun doksan üçüncü maddesinde bulunmaktadır. Devir, haciz, temlik ve kurumların alacaklarında bulunan zaman aşımı başlıklı doksan üçüncü maddeye mealen bakıldığı zaman;

Bu kanun gerektirdiği üzere sigortalılar ve hak sahibi olan kişilerin gelir, aylıkları ve ödenekleri devir edilmemektedir. Bununla birlikte sağlık hizmetleri sunucularının genel olan sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu ile kurum nezdinden doğan alacaklar, temlik ve devir edilememektedir. Gelir, ödenek ve aylık; seksen sekizinci maddeye göre takip ve tahsil gerektiren alacaklar ile beraber nafaka borçları haricinde haciz edilememektedir.

Emekli Maaşına Haciz Gelir Mi? Detayları

Bu fıkraya bakıldığında haczi yasaklanmış olan aylık, gelir ve ödeneklerin haciz edilmesine ilişkin istekler, borçlu olan kişinin muvafakati olmaması halinde, icra müdürü tarafından kabul edilmemektedir. Kanundan da anlaşıla bilindiği gibi emekli maaşlarının nafaka borcuna ve de SGK’dan alacaklara her şart altında haciz konulabilmektedir.

Bunun haricinde; Borçlu kişi alacaklı olan kişiye muvafakat verdiğinde ne olur? Kanunun açıklamasından da anlaşıla bilindiği üzere borçlu kişi muvafakat vermez ise maaşına herhangi bir haciz işlemi uygulanamamaktadır. Borcuna karşı alacaklı kişiye muvafakat verdiğinde ise maaşına haciz işlemi uygulana bilinmektedir. Bu konuda emeklinin muvafakat verip vermemesi kilit rol oynamaktadır.

Emekli muvafakat verdikten sonra geçinemediğini ifade ederse ne olur?

Emekli bireyin muvafakatinden dolayı emekli maaşına haciz işlemi uygulana bilinmektedir. Emekli iki bin dört kanun numaralı icra ve iflas kanununun kısmen haczi caiz olan şeyler başlıklı seksen üçüncü maddesini delil göstererek geçinemediğini ispat ederek şikâyette buluna bilmektedir. Şikâyet sonucunda mahkeme haczin kaldırılması adına gerekli incelemeyi gerçekleştirerek emekli bireyin geçinemediği yönünde bir karar verebilmektedir.

Haciz işlemi uygulandığı takdirde emekli maaşının kaçta kaçına uygulanmaktadır?

Emekli maaşı içerisinde yalnızca “nafaka borcuna ve SGK alacaklarına” haciz işlemi uygulana bilinmektedir. Haciz işlemi uygulanmış olan miktar ise aylık olarak emeklinin maaşının dörtte birine tekabül edecek meblağda bir para olmaktadır. Emekli kişinin emekli aylık gelirinin iki bin Türk lirası olduğunu var sayarsak, dörtte biri tam olarak beş yüz bin Türk lirası etmektedir. Bu durum da göstermektedir ki bir ay içerisinde en fazla emeklinin maaşı dörtte bir oranında kesile bilinmektedir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası