Elektronik Sistemler Araba Fiyatlarını Ne Kadar Etkiliyor?

0

Her geçen gün daha fazla teknolojik donanıma kavuşan otomotiv sektörü, dijitalleşme yolunda hız kesmeden bir yükseliş gösteriyor. Peki eski düzen analog sistemlerin yerine gelen dijital sistemlerin araç fiyatları üzerinde ne kadar etkisi var? Uluslararası araştırma şirketi olan Deloitte konuyla ilgili yaptığı verileri paylaştı. Otomotiv sektöründe ki değişimin çok hızlı geliştiğini belirten şirket, 2004 yılında hava yastığının sadece araçların %25’inde, elektronik koltuğunda %50 modelde olduğunu belirtti.

Geçen süreç içerisinde markaların yaptığı çalışmalar ve teknolojinin atağı sonrasında işler çok fazla değişmiş durumda. Hava yastıkları ve güvenlik ekipmanları artık bir çok otomobilde standart olarak sunulur hale geldi. Araştırma şirketine göre park sensörü, lastik basınç uyarı sistemi, kör nokta uyarı sistemi, çarpışma uyarısı gibi sistemlerde 2017 yılından beri yeni modellerin %80’lik bir kısımında bulunuyor.

Yeni nesil modellerin daha teknolojik ve güvenli sürüş imkanı sunduğu artık su götürmez bir gerçek. Tabii ki teknolojik gelişmelerin ve güvenlik donanımlarının da bir bedeli var. Genel olarak güvenlik ve daha fazla elektronik sistem yardımı otomobillerde opsiyonel olarak yer alıyor. 2000’li yıllarda elektronik sistemler araç fiyatlarını %18 dolaylarında etkiliyordu. Şu an ise bu durum gelişen sistemler sayesinde %40 seviyelerine ulaşmış durumda. Tüketiciler artık görüntüye ve güce değil, konfora ve güvenlik sistemlerine de artık büyük rakamlar ödüyor. 10 yıllık süre içerisinde ise bu tutarların aracın %45’lik bir kısmını oluşturması bekleniyor.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası