Egzoz Gazı Emisyon Pulu ve Ruhsatı Kullanımı Sona Eriyor

1

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatı kullanımı zorunluluğu ortadan kalkacak ve kullanımı sona erecek. Bilindiği gibi araçlar ile uygulanan egzoz gazı emisyon ölçümleri hava kirliliği kontrolü için büyük önem arz etmekte. Buna bağlı olarak taşıtların bakımlarının da düzenli olarak yapılması ve kontrol edilmesi oldukça önemli. Periyodik egzoz gazı emisyonu bakımlarını yaptırmayan sürücüler, ekipmanların tahrip olması ve kaçak yakıt kullanılmaya bağlı zehir üreten araçlara dönüşebiliyor.

Yukarıda yer alan nedenlere bağlı olarak araç sahiplerinin bu bakım ve onarımları standartlara uygun olarak yaptırmak ve belgelemek zorunluluğu var. Bakanlık tarafından yapılan yeni çalışma ile ‘Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği’ 1 Ocak 2018 tarihinden sonra yürürlüğe girmiş olacak. Yani düzenleme ile trafikte seyir halinde bulunan tüm araçların, egzoz gazlarının neden olduğu kirliliği minimuma indirmek planlanıyor. Yeni yönetmelikte tüm bu bilgiler ‘Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi’ oluşturularak online sistem üzerinden anlık olarak takip edilecek.

1 Ocak 2018 itibariyle online sisteme geçilecek ve gzoz emisyon ölçümlerini elektronik ortama taşımış olacak. Emisyonu yapılan tüm araçların fotoğraf, tüm ölçüm kayıtları ve bilgileri sisteme kaydedilecek. Bu sayede ilgili kurumlar tüm bilgileri online sistem üzerinden rahatlıkla kontrol edebilecekler. Yeni sistem sayesinde tüm bilgiler bakanlığın elektronik sisteminde yer alacağı için artık emisyon puluna ve ruhsatınada ihtiyaç kalmayacak. Bu sayede araç sürücüleri fazladan evrak taşımak zorunda kalmamış olacaklar.

SAHTE EMİSYON PULU VE RUHSATLARI ÖNLENECEK

Yeni yönetmelik ile birlikte artık emisyon ölçümleri sonrası araç sahiplerine pul ve ruhsat düzenlemesi yapılmayacak. Araç sahiplerine egzoz ölçümleri sonrasında sadece bilgilendirmek adına ölçüm raporlarını içeren rapor verilecek. Buna göre araçları için ölçüm yaptıran sürücüler detaylı bilgileri ve emisyon geçerlilik süresini e-devlet sistemi üzerinden rahatlıkla kontrol edebilecek. Ocak 2018 itibariyle emisyon ölçüm ve ruhsatı geçerliliği bitmeyen belgelere sahip olan sürücüler hakları bitene kadar belgelerini saklayacak. Herhangi bir denetim sırasında ise bu belgeleri yetkililer ibraz edebilecekler. Online takip sistemi sayesinde ölçüm yapmadan pul verilmesi gibi benzeri art niyetli olayların önüne geçilecek. Bu sayede sahte emisyon pulu ve ruhsatı kullanılması da tarihe karışmış olacak.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Semih diyor

    Vallahi iyi bir şey gibi görünüyor ama şimdi hükümet bunun altından da bir şey çıkartır diye de korkmuyor değilim 🙂

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası