Egzoz Dumanı Renkleri Ne Anlama Gelir?

0

Araçlarımızın verdiği bazı tepkiler bize problemlerin olduğuna dair işaretler olabilir. Bu tepkilerin bazıları ses şeklinde olabildiği gibi bazıları da görsel olarak görülebilir. Egzoz dumanı rengindeki değişimler zamanla fark edebileceğimiz arızaları erken göstergeleri olabilir. Peki zaman zaman gri, mavi, siyah ya da beyaz olarak gördüğümüz egzoz dumanı neden o renkte çıkar? Nedenleri ve ne gibi arızalar çıkabilir hep birlikte bakalım.

Egzoz Dumanı Neden Gri Çıkar?

Yanıltıcı tondaki egzoz dumanıdır ama teşhis beyaz dumana göre daha basit koyulabilir. Gri egzoz dumanı birkaç farklı arızaya işaret edebilir. Bu arızalar çok basit şekilde çözülebileceği gibi bazı durumlarda maliyetler oldukça yüksek çıkabilmektedir. Turbonun yağ yakması en çok ortaya çıkan sebeptir. Turbo yataklarında ya da turbo mili üzerindeki segmanların aşınması ile ortaya çıkabilir. Otomatik şanzımanlı araçlarda vakum sağlayan modülün hatalı çalışması da bu soruna neden olabilir. Vites geçişleri sarsıntılı ve sesli olmakla birlikte egzoz dumanı da gri renktedir. Diğer bir göstergede karter havalandırma valfinin arızası olabilir. Bu valfin arızalı olması durumunda değiştirme maliyetleri oldukça düşüktür.

Egzoz Dumanı Neden Mavi Çıkar?

Anlaşılması ve teşhis koyulması en kolay olan egzoz duman rengidir. En fazla masraf da bu renk egzoz dumanı atan araçlardan çıkmaktadır. Bu renk duman açık şekilde motorun yağ yaktığını işaret eder. Motor pistonlarında bulunan segmanların aşınması ile ya da sibop contalarının aşınması sonucu ortaya çıkmaktadır. Motor yağında ciddi şekilde eksilmeler meydana gelecektir. Önlem alınmadığı takdirde motor yenilemeye kadar sonuçlar ortaya çıkabilir. Maliyetler açısında fark edildiği anda müdahale etmek sürücülerin yararına olacaktır. Ayrıca kullanılan araç turbolu ise, turbodan yağ sızması da mavi egzoz dumanının sebeplerinden olabilir.

Egzoz Dumanı Neden Siyah Çıkar?

Egzozdan çıkan en masum renktir diyebiliriz. Siyah renk egzoz dumanı aracın fazla yakıt yaktığının en net göstergesidir. Enjektörler, hava filtresi, hava sensörleri ya da motordaki bazı ayarların bozulması nedeni ile ortaya çıkabilir. Periyodik bakımı gecikmiş araçlarda daha çok gözlemlenmektedir. Sonuç olarak motor fazla yakıt harcar ve performans kaybı yaşar.

Egzoz Dumanı Neden Beyaz Çıkar?

Beyaz renk egzoz dumanı en yanıltıcı olanıdır. Pek çok sürücü bunu fark etmeyebilir. Özellikle soğuyan havalar ile birlikte egzozdan bu renk çıkması normal olarak karşılanabilir. Çıkan duman çok ince ve şeffaf su buharı görünümünde ise bir probleme işaret etmez ve geçicidir diyebiliriz. Duman görünümü çok yoğunsa ve uzun süredir devam ediyorsa soğutma sıvısının silindir yanma odalarına sızdığına işaret edebilir. Sızma sonucu soğutma sıvısı buharlaşarak egzozdan atılır . Soğutma sıvısı sürekli azalma eğilimi gösterir. Genelde silindir blok contası, silindir bloğunda çatlamalar veya silindir kapak hasarı anlamlarına gelebilir. Ayrıca soğutma sıvısı motor yağı ile karışırsa daha büyük problemler karşımıza çıkabilir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası