Eğer vefat eden bir yakınınız veya tanıdığınız birinin öldükten sonra bankadaki parası nasıl alınır, nasıl çekilir, nasıl öğrenilir, kime kalır? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Ölen kişinin bankadaki parası hakkında işlem yaptırmak için de bir çok adım bulunmaktadır. Bir kişinin ölümü sonrasında elbette ki tüm mal varlığı ve nakit parası mevcut mirascılarına kalmaktadır. Vefat sonrası eğer kimin mirascı olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız da veraset ilanı çıkartmanız gerekmektedir.
Ölüm sonrasında bir çok mirascının merak ettiğini konulardan biride banka hesaplarında bulunan paraların akıbetidir. Bankada olan paralar kişisel hesaplardan oluştuğu için bir çok aile bireyinin de bankalardaki paralardan haberdar olmaması oldukça normal bir durumdur. Bir kişi öldükten sonra bankadaki parası nasıl çekilir ve diğer resmi işlemler nasıl yürütülür diye merak ediyorsanız eğer yazımızı tamamen okumanızda fayda vardır.
Hızlı Menü
Ölen Kişinin Bankadaki Parası Nasıl Çekilir?
Aile bireylerinden birinin ölmesi durumunda bildiğiniz veya bilmediğiniz banka hesaplarındaki parayı çekebilmek için öncelikle veraset ilamı çıkartmanız gerekmektedir. Veraset ilamı çıkartabilmek içinde ölen kişinin ölüm belgesi ile birlikte herhangi bir noter veya sulh hukuk mahkemesine bizzat başvurmanız gerekmektedir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan adıyla mirascılık belgesinin çıkarılabilmesi için ise mirascıların şahsen noter veya sulh mahkemelerine başvurması gerektedir.
Eskiden bu işlemleri sadece sulh mahkemelerinde gerçekleştirebilirken, artık noter üzerinden de yapabilirsiniz. Eğer mahkeme yoluyla veraset ilamı başvurusu yaparsanız başvuru ve sonrası işlemlerin bir haftaya kadar uzayabileceğini unutmayın. Noter huzurunda gerçekleştirebilen bu işlemlerin süresi ise mahkemelere göre daha kısa sürmektedir. Noter işlemleri gerekli evrakların eksiksiz olması durumunda 10 dakika gibi sürede gerçekleştirilebilir. Bu nedenle mahkeme yerine noterleri tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.
Ölen Kişinin Banka Hesabındaki Parayı Çekmek
Vefat eden kişinin bankadaki parası hakkında işlem yaptırmak için öncelikle yasal mirascı olmanız gerektiğini unutmayın. Bankalardan işlem yaptırmadan önce yukarıda belirttiğimiz kanallar üzerinden mutlaka veraset ilamını almanız gerekir. Eğer veraset ilamı elinizde yoksa herhangi bir kurumdan işlem yapma imkanınız olmayacaktır. Eğer ölen kişinin birden fazla mirascısı bulunuyorsa kişiler noter işlemleri sırasında tek bir kişiye de gerekli yasal işlemler için vekalet verebilir. Bu sayede diğer tüm adımları vekalet veren kişi kolaylıkla yürütebilir.
Eğer birden fazla mirascı bulunuyor ve sizde tek bir kişiye vekalet vermek istemiyorsanız, veraset ilamı üzerinde yer alan tüm yasal mirascıların bankalara giderek sorgulama yapma imkanı vardır. Tek bir kişinin bu adımları yürütmesi daha pratik olacağından, vekalet verilen tek bir kişinin bu adımları yürütmesi daha kolay ve pratik olacaktır. Ya da herhangi bir avukat aracılığı ile de tüm vekaleti avukata vererek kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Ölen Kişinin Bankadaki Parası Nasıl Öğrenilir?
Ölen kişinin banka hesapları hakkında bilgi almak istiyorsanız eğer, banka şubelerini ziyaret etmeniz gerekmektedir. Bankadaki işlemler sırasın mirascıların hepsinin orada olması gerektiğin bu gibi işlemlerde vekalet verilen tek bir kişinin ilgilenmesi daha kolay olacaktır. Daha pratik bir yol arıyorsanız eğer Bankalar Birliğine başvurmanız gerekmektedir. Veraset ilamı aldıktan sonra eğer Bankalar Birliğine başvuru yaparsanız, ölen kişi üzerine açık olan tüm banka hesaplarını da görebilirsiniz.
Ölen Kişinin Bankadaki Parasından Kesinti Olur Mu?
Ölen kişinin bankada bulunan parası mirascılar almak istediği zaman bankalar tarafından kesinti uygulanmak istenebilmektedir. Bu kesintinin önüne geçmek adına banka işlemleri öncesinde veraset ve intikal vergisi gibi ödemelerinizi yapmalısınız. Ödeme işlemleri sonrasında vergi dairesinden tarafınıza verilen ödeme dekontu yerine geçen tasdikname ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Dekont ile banka şubesine başvurulduğu zaman bankaların hesapta bulunan parası kesintisiz olarak mirascıları vermesi gerekmektedir.
Ölen Kişinin Banka Hesabı Kapanır Mı?
Vefat işlemleri sonrasında banka hesapları otomatik olarak kapanmaz. Eğer miras işlemleri ve gerekli yasal mevzuatlar için veraset ilamı çıkartmışsanız bu adımı manuel olarak yapmanız gerekmektedir. Belgeleriniz ve ölüm belgesi ile birlikte ölen kişinin hesabı olan bankayı ziyaret ederek dilekçe verebilirsiniz. Vefat dilekçesi sonrası bankalar tarafından aktif tüm hesapların kapanma işlemi gerçekleştirilir. Ölen kişinin banka hesapları hakkında bir bilginiz yoksa yine yukarıdaki bilgiler ışığında banka bilgilerini öğrenebilir, miras işiniz varsa para tahsilatı sonrasında hesap kapatma için de aynı dilekçe ibrazında bulunabilirsiniz.
Ölen Kişinin Parası Ne Zamana Kadar Çekilebilir?
Vefat sonrasında, vefat eden kişinin banka hesaplarında bulunan parayı mirascıların çekmesi ile ilgili herhangi bir süre yoktur. 10 yıl boyunca herhangi bir başvuru veya talep olmaması durumunda bile bankada bulunan para bankalar tarafından korunmaktadır. Eğer 10 yıllık süre içerisinde herhangi bir şekilde başvuru olmaması durumunda ise banka hesabında bulunan tüm para TMSF’ye aktarılır.
Babam hasta bende vasi tayin edildim
Banka promosyonu için başvuru yapabilir miyim Bankadaki vadeli hsb ı çekebilir miyim
Hayır yavrum ölüm belgesiyle merkez Bankasına başvurman yeterli banka belirli bir vergi kesintisi yapıp geri kalan parayı sana iade edecek
Babam 2005 de vefat etti
Etmeden önce Almanya’dan haklarını talep etmiş Almanya 2006 da bu parayı merkez bankasına gönderdiğine dair bir belge göndermiş bu para tmsfye gitmişmidir yada geri dönmüşmüdür
Ölen eşin bankadaki parasını almadan önce vergi dairesine nekadar vergi veya kac posent vergi ödenmesi gerekiyor 4000,000tl