Cam Filmi Nedir, Nasıl Çekilir-Sökülür, Fiyatları Nedir?

1

Günümüzde araç sahipleri araçları için gerek görsel olarak, gerek farklı ihtiyaçlar nedeni ile ufak tefek dokunuşlar yaparak araçlarını fabrikasyon üretimi dışına çıkarmaktadır. Neredeyse her araçta gördüğümüz, gerek görsel amaçlı gerekse güvenlik amaçlı olarak kullanılan en önemli aksesuar cam filmidir. Cam filmi nedir, cam filmi nasıl kaplanır bunların hepsini birlikte inceleyelim.

Cam Filmi Nedir?

Cam filmi; termoplastik polimer reçinesinden üretilen ve cam yüzeyini kaplamaya yarayanv bir nevi naylon poşet türevi bir üründür. Genel olarak araçlara hoş bir görüntü katar ve içerideki kişilerin görünmemesini sağlar. Oto cam filmleri güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarını filtreler, izolasyon görevi yapar. İzolasyon işlemi sayesinde araç içindeki koltuk ve diğer ekipmanların güneşten etkilenmesini ve solmasını engeller. Cam filmleri güneşi engelledikleri için klima sisteminin daha verimli çalışmasını sağlar. Olası bir kaza ya da farklı durumlarda kırılacak camın çevreye saçılacak şekilde kırılmasını engeller.

Cam filmi kullanımı da belirli kurallar tabi tutulmuştur. Kurallar halk sağlığı ve sürücü sağlığını tehdit eden ya da kazaya sebebiyet verecek durumları önlemek için koyulmuştur. Ceza yememek açısından aracınızda kullanacağınız cam filminin doğru bir işlemle yapılması ve trafik kurallarına uygun cam filmlerin in kullanılması gerekmektedir.

Cam Film Tonlarının Numaralandırılması

Aracınıza cam filmi uygulaması yaptırmak istediğinizde önünüze farklı numaralardan oluşan seçenekler çıkacaktır.

  • 1 Numara: %85 ışık geçirgenlik oranı vardır. Sürücünün görüşünü etkilemez.
  • 2 Numara: %70 ışık geçirgenliğine sahiptir. Sürücü görüşünü etkilememekle birlikte sorun teşkil etmez.
  • 3 Numara: %55 ışık geçirgenliğine sahiptir. Sürücünün görüşünü kısmen de olsa etkilemektedir ve kullanımı pek de uygun değildir.
  • 4 Numara:%40 ışık geçirgenliğine sahiptir. Sürücünün görüşünü büyük oranda etkilemektedir. Kullanımı yasaklanmıştır.

Piyasada adını sıkça duyduğumuz 3M diye bilinen cam filmlerinin %99 oranında UV ışınlarını engellemektedir. Kullanımı yasak olan cam filmi numarasının aracınıza uygulanması durumda trafik cezası kaçınılmaz olacaktır.

Cam Filmi Kaplama Nasıl Yapılır?

Cam filmi kaplama işlemi oldukça zor bir işlemdir ve sabır gerektirir. Profesyonel yardım almadan ve gerekli ekipmanlara sahip olmadan cam filmi çekme işlemi neredeyse imkansızdır. Piyasada pek çok firma araç cam filmi çekmektedir. Cam filmi uygulaması için bu işi yapan ustalardan yardım almak en sağlıklı yöntemdir.

Öncelikle cam filmi uygulanacak yüzeyin çok dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Cam filmi çekilecek cam su ya da türevleri bir sıvı püskürtülerek çekilecek camın ölçüleri alınmalıdır. Bu ölçüler alınırken camın orijinal ebadından 2 MM kadar fazla ölçü alınması tavsiye edilir. Ölçü işlemi tamamlandıktan sonra cam filmindeki naylon tabak çıkartılır ve cam filminin olduğu kısma filmi dış etkenlerden etkilenip yapışmaması için bir sıvı püskürtülür. Naylon tabakadan ayrılan cam filmi camın en üst kısmından olacak şekilde cama yapıştırılmaya başlanır.

Camın en üst kısmından yapıştırma yapabilmeniz için camı çok hafif açmanız gerekir. Ayrıca film çekilecek cama da sıvı püskürtmek gerekli durumlarda cam filmini hareket ettirmenizi kolaylaştıracaktır. Üst taraftan yapıştırılmaya başlanan cam filmi yavaş ve dikkatli bir şekilde camın tüm yüzeyine oturtturulur. Cam filmi ve cam arasında kalan hava kabarcıkları alabilmek için ragle yardımı ile hava kabarcıkları tek bir yöne doğru çekilir. Araç camlarının yüzeyleri aynı değildir. Bazı camlarda bombeli yapı bulunmaktadır. Bu tarz camlarda ölçü alındıktan sonra cam filminin cama alıştırılması gerekir. Alıştırma işlemi ise ısı tabancası gibi aletlerle cam filmini camın yüzeyine uygun hale getirilmesi ile olur.

Cam Filmi Uygulaması Yasak Mı?

Cam filmi uygulamasını yasak olup olmadığı en çok tartışma yaratan konuların başında gelmektedir. Cam filmi uygulaması belirlenmiş kurallar çerçevesinde yapılması halinde yasak değildir. Karayolları Trafik Yönetmeliği sürünün görüşünü etkilemeyen cam filmlerinin kullanımının yasak olmadığını söylemektedir. Kurallar çerçevesinde kullanılacak olan cam filminin ışığı en az %70 oranında geçirmesi gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta ön camlarda cam filmi kullanılmasının yasak oluşudur. Araçlarda kullanımına müsaade edilen cam filmleri 1 ve 2 numaralı cam filmleridir. Belirli ışık geçirgenliğine sahip olan ve kurallara uygun şekilde uygulanan filmler araç muayene işlemlerinden geçmektedir.

Cam Filmi Nasıl Sökülür?

Cam filmlerinin işlevini yitirmesi sonucu ya da sürücünün artık cam filmi kullanmak istememesi gibi nedenlerden dolayı cam filmlerini sökmek isteyebilirsiniz. Cam filmi sökme işlemi cam filmi yapıştırma işlemi kadar zor bir iştir.

Buhar makinesi ile cam filmlerinizi sökebilirsiniz. Cam filminin buhar makinesi buharı ile ısınması sonucundan film ısıya tepki vererek erimeye başlayacaktır. Erime işlemi sonucu film tamamen camdan çıkartılarak yapışkan izi kalan yerlerin temizliği yapılır.

Diğer bir cam filmi sökme yöntemi ise sabun ve gazete kağıdı ile yapılan sökme işlemidir. Cam yüzeyi sabunlu sünger ile temizlendikten sonra üzeri tamamen gazete kağıdı ile kaplanır. 20 dakika aralıklarla gazete sabunlu su ile ıslatılır ve araç bir saat boyunca bu şekilde bekletilir. Bu işlemden sonra cam yüzeyi jiletli bir kazıyıcı yardımı ile kazınır ve film camdan ayrılır.

Cam Filmi Kaplatma Fiyatları

Cam filmi kaplatma fiyatları ürünün kalitesine, yapılacak işlemin yüzeyinin ölçülerine ve hatta yapacağınız yere veya şehre göre bile farklılıklar gösterebilir. Bugün itibariyle orta düzey bir fiyat vermek gerekirse sürücü ve ön yolcu camı, arka kapıların camları ve bagaj üstü cam film kaplama işlemi ücreti binek modellerde 300 TL sevilerindedir. Unutmamakta fayda var ön kısma cam filmi uygulaması kesinlikle yasaktır. Size çekebileceğini söyleyen, herhangi bir mahsuru olmadığını belirten yerlere itimat etmeyiniz.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Tevfik diyor

    Cam filminin çekilmesini doğru bulmuyorum. Birçok insan arabanın içi görünmesin diye çektiriyor, tabii orada amacı dışında düşünülüyordur ama cam filmi haddinden fazla göz yoruyor.

    Cam filmlerini her anlamda sağlıklı bulmuyorum, tabii aksini düşünenlere sonsuz saygı duyarım.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası