Araba Radyatörü Temizleme Nasıl Yapılır?

0

Araç radyatörü tıkanırsa ne yapmalıyız sorusu?” için verilebilecek tek sağlıklı yanıt, güvenilir bir oto tamircisine gitmektir. Çünkü bu sürece kadar herhangi bir önlem almadıktan sonra tıkalı radyatör başka türlü temizlenemez. Araba radyatörü temizleme, ilgili parçayı söküp usulüne uygun olarak silme ya da yıkama durumunu değil; düzenli bakımı ve titizliği ifade eder. Radyatörünüzün problemsiz olarak çalışabilmesi için arabanın su deposuna antifriz de koymanız gerekir. Suyu tek başına kullanmak, radyatördeki soğutma işlemleri sırasında bu parçayı daha fazla zorlar. Radyatör bakımı konusunda antifriz kullanımının önemi ise şunlardır:

  • Antifriz, radyatör tarafından gerçekleştirilen su soğutma işlemlerini hızlandırır.
  • Söz konusu aksamda meydana gelebilecek küçük arızalar kendiliğinden önlenmiş olur.
  • Özellikle havanın çok soğuk olduğu kış aylarında, radyatördeki buzlanmalar kolay bir şekilde giderilir.
  • Sadece buzlanma konusunda değil, aşırı hararetlenme durumunda da antifriz önemli faydalar sağlayabilir.

Bu detayları göz önüne alıp düzenli olarak antifriz kullanmak her açıdan faydalı olacaktır. Uzun vadede radyatör arızası yaşama riskiniz bu yolla azaltılabilir. Fakat radyatör arızalandıktan sonra yapabileceğiniz profesyonel ve yeterli bir bakım söz konusu değildir. Eğer araç tamiratı ve bakımı konusunda yeterli bilgi birikiminiz yoksa, internet paylaşımlarından fikir alarak bazı uygulamalara yönelmemelisiniz.

Radyatör Neden Tıkanır?

radyator neden tikanir

Araçlardaki radyatörlerin tıkanması, motor soğutma işlemi için kullanılan suların kireç seviyesinden kaynaklanır. Çeşme suyu olarak isimlendirilen tozlu, topraklı, kireçli suları motor için kullanmak tavsiye edilmez. Araba radyatörü neden tıkanır sorusunun esas cevabı, motor suyunun metal radyatör aksamında sebep olduğu kimyasal paslanma olayıdır. Arıtılmış su ile beraber kireçlenmeyi engelleyen antifrizler kullanmak büyük ölçüde fayda sağlar.

Tıkalı Radyatör Hararet Yapar Mı?

Tıkanmış radyatör hararet sorununa sebep olabilecek başlıca etkendir. Fakat radyatörünüzün tıkalı olup olmadığını anlamak için harareti gözlemlemek yeterli olmaz. Çünkü tıkalı radyatöre sahip araçlar genel olarak yüksek hız seviyelerine çıkıldığında bu belirtiyi gösterir. Yokuşlu yollardan çıkarken zorlanma, tıkanıklıkların en önemli habercisidir. Örneğin fazla eğimli sayılmayacak bir yolda bile aracınız zorlanıyorsa, radyatörünüz için bakım zamanının gelmiş olduğunu anlayabilirsiniz. Fakat gözle görülür belirtiler ortaya çıkmadan önce, aracınızı düzenli olarak kontrol ettirmeniz daha doğru sayılır.

Radyatörün Tıkalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

radyatorun tikali oldugu nasil anlasilir

Araç radyatörünün tıkalı olduğunu anlama süreci pek zor sayılmaz. Radyatörün araç içindeki görevi icabı, dikkat edilmesi gereken şey motorun ne kadar hararetlendiğidir. Özellikle aşırı hız yapıldığı zaman motorun yeteri kadar soğuyup soğumadığı göstergeler aracılığıyla takip edilmelidir. Bununla birlikte aracın pek zorlanmamış olduğu standart bir kullanımdan sonra ise kaputu açarak motorun sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Araba radyatörü temizleme konusunda yeterli bilginizin olduğunu düşünüyorsanız, gerekli araç ve gereçler yardımıyla radyatörü çıkarmanız ve aksama göz atmanız da mümkündür.

Ayrıca arabanın orijinal kilometresi nasıl anlaşılır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası