En iyi Vadeli Mevduat Hesabı

0

Aylık veya yıllık kazancından kısıp, kenara para atmak isteyen bireyler için, değişik alternatifler mevcuttur. Altın veya döviz alıp evde saklamak veya kazanılan parayı bankada değerlendirmek bu alternatiflerden en sık tercih edilenlerdir. Altın veya döviz almayı tercih eden bireyler, birçok tehlike ile karşılaşır. Her iki yatırım aracının da uzun vadede getirisi vardır.

Üstelik çalınma riski, her dönemde mevcuttur. Birikimleri bankada değerlendirmek ise hem parayı çalınma riskine karşı garanti altına alır, hem alınan faiz sayesinde her an kazanma olanağı yaratır. Bankaya belirli bir vade ile yatırılan paralar için, uygulanan faiz oranları değişkendir. Her banka, müşteri kitlesini artırmak amacı ile vadeli hesaplara değişik avantajlar sunar.

Vadeli hesapların en önemli özelliği, faiz oranlarından etkilenmemesidir. Yani piyasada faizler düşse dahi aylık getiri sabit kalır. Yine uzun vade ile açılan hesaplara, normalüstü faiz uygulayan bankalar mevcuttur. Banka şubesi yerine, internet üzerinden vadeli hesap açtırmak çok daha mantıklıdır. Çünkü internet üzerinden açılan vadeli hesaplara, vergi uygulanmaz. Yani internet bankacılığı ile açılan vadeli hesaplardan, çok daha fazla kazanma şansı mevcuttur.

En iyi vadeli hesabı belirlemek, sonrasında banka tercihi yapmak daha yüksek oranda kazanma olanağı yaratır. Farklı müşterileri kendi bünyesine çekmek isteyen bankaların, vadeli hesaplar için değişik uygulamaları vardır. Fakat hemen her banka internet üzerinden veya akıllı telefonlar üzerinden açılan vadeli hesaplar için normalden daha fazla oranda faiz verir. Vadeli hesapların diğer özelliği, kısa vade ile açılan hesapların daha az kazandırdığı, uzun vade ile açılan hesapların ise fazla kazandırdığı gerçeğidir. Bu durum, kısa vade ile açılan hesaplar için yüksek oranda stopaj uygulanması nedeni ile yaşanır. En iyi vadeli mevduat belirlenirken;

  • Hangi bankanın, daha yüksek oranda faiz verdiğine bakılmalıdır. Birçok banka, ilk ay veya ilk yıl yüksek faiz verir, fakat ilk ay veya yılın sonunda, verilen faiz oranı standart seviyeye geriler.
  • Vadesinden önce çekilmesi gereken paralar için, yapılacak kesinti göz önüne alınmalıdır. Vadesi dolmadan çekilen para için kesinti yapmayan bankalar da mevcuttur.
Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası