Vadeli Hesap Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

0

Bankalar, kâr yapmaya odaklı resmi kuruluşlardır. Bu sebeple banka ile iş yapmadan önce kapsamlı araştırma yapmak ve en çok avantaj yaratan banka ile çalışmak gerekir. Özellikle vadeli hesap açtırırken, dikkate alınması gereken birçok detay bulunur. Her şeyden önce vade süresi uzadıkça, verilen faiz oranının arttığı dikkate alınmalıdır. Yani, ihtiyaç fazlası ya da birikim oluşturmak istenilen parayı bankada bekletmek için, kısa vadeler yerine en uzun vade tercih edilmelidir. Diğer önemli husus ise vadeli hesaplar için en yüksek faizi veren banka ile çalışmak gerekir.

Belirli bir miktar birikimi olan müşteriyi, kendi bankasına çekme gayretine giren bankalar, hoş geldin faizi adı altında değişik paketler hazırlamaktadır. Açılan vadeli hesaba, ilk ay veya ilk bir yıl normal seviyesinden daha fazla oranda faiz uygulanabilmektedir. Özellikle yüksek meblağlı para ile vadeli hesap açtırmak isteyen müşteriler için, bu uygulama büyük avantaj sağlar. Vadeli hesapların hem pozitif hem negatif yönleri vardır. Her hangi bir bankada vadeli hesap açarken, dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

  • İnternet bankacılığı ile açılan vadeli hesaplar, banka şubelerine gidilerek açılan vadeli hesaplardan genel de daha yüksek faiz vermektedir.
  • Kısa vade ile açılan hesaplardan, daha yüksek oranda stopaj kesilir. Bu sebeple ihtiyaç fazlası para için uzun vadeli hesaplara yönelmek faydalı olur.
  • Uzun vade ile açılan hesaplarda daha yüksek faiz olmasına rağmen, vade süresi dolmadan çekilen para kesinti oranının artmasına neden olur. Yani vadeli hesapları gününde çekmek oldukça önemlidir.
  • Her banka belli dönemlerde ve kampanya zamanlarında, avantajlı vadeli hesap paketleri hazırlamaktadır. Bu sebeple vadeli hesap açtırmadan önce her bankanın vadeli hesap için sunduğu avantajları incelemek gerekir.
  • Vadeli hesapların diğer önemli özelliği ise sürekli değişen faiz oranlarından etkilenmemesidir. Yani vadeli hesaplar, risksiz bir yatırım aracı olarak değerlendirilir.

Vadeli hesapların dezavantajlarına gelince, belirlenen süre içinde hiç para çekilmemesi gereken bir hesaptır. Vade süresi dolmadan hesaptan para çekmek, uygulanan faiz oranını düşürür. Bu gibi durumlarda ise daha uzun vadeli hesaplar yerine tüketicilerin daha kısa vadeye sahip hesaplar açmaları daha faydalı olacaktır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası