Kişiler borçlarını ödeyemediklerinde alacaklı olan taraf borcu haciz yoluyla tahsil etmek isteyebilir. Bu durumda kişi borcuna karşılık başta bir teminat göstermişse ya da ipotek koydurmuşsa tahsilat bu yollar yapılır. Ancak, bu durum genelde kredi borçlarında mümkün olmaktadır. Onun dışında kişisel borçların, kredi kartı borçlarının ya da senetle alışveriş borçlarının tahsilatı maaşa haciz konması şeklinde gerçekleşebilir. Bu durumu yaşayan çok sayıda emekli de doğal olarak emekli maaşına haciz gelir mi diye merak etmektedir. Bu yüzden haciz işlemi hangi durumlarda gerçekleşir, hangi şartlarda icra uygulanmaz konularına değinmek istedik.
Hızlı Menü
Emekli Maaşına Haciz Konması
Yıllarca bekledikten ve emek verdikten sonra emekli olmak birçok kişinin rahat bir nefes almasına sebep olur. Belli bir yaşın üstündeki kişiler için emeklilik yegane geçim kaynağı ve yaşam güvencesidir. Bu yüzden de tek geliri emekli maaşı olan kişilerin maaşa haciz uygulanması hakkında endişelenmesi oldukça normaldir. Peki gerçekten emekli maaşına haciz gelir mi? Çoğu emekli için maaşlarını kaybetmek tabii ki de birçok soruna yol açacaktır. Özellikle de kişilerin ek geliri yoksa nasıl geçinecekleri konusu büyük bir problemdir. Emekli maaşı ve haciz için tüm soru işaretlerinin cevabı aslında kişilerin imzaladıkları sözleşme detayında yer almaktadır.
SGK Emekli Maaşına Haciz Koyabilir Mi?
Emekli aaşları Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK ) tarafından ödenmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununda ise devir ve temlik edilemeyecek gelirlerden bahsedilmektedir. Kanunun 93. maddesine göre, ‘’sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu kurum nezdinde doğan alacakları’’ devredilemez.
Bu kanundan emekli maaşı alan kişilerin maaş gelirine haciz konmasının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Ancak kişinin kendisi onay verirse emekli maaşının haczedilmesi mümkündür. Bunun dışında emekli maaşına haciz konması belli başlı istisnai durumlarda söz konusu olabilir.
Hangi Durumlarda Emekli Maaşı Haczedilebilir?
Yasaya göre emekli maaşına haciz gelmesi için kişinin buna onay vermesi gerekiyor. Ancak yine de emekli maaşının haczedildiği örnekler de vardır. Yine 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunun bu sefer 88. maddesinde bu durumun istisnalarına değinilmiştir. Eğer hacze konu borç kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan emekli primi ya da Sosyal Güvenlik Destek primi gibi borçları ise, emekli maaşı haczedilebilir. Kurum, alacaklarını düzenledikten sonra emekli aylığı kurum tarafından ödenen kişinin emekli maaşının dörtte birine kadar haciz uygulayabilir. Bu tarz durumlarda haczedilecek maaş miktarı ne olursa olsun %25 oranını aşamaz.
Tavsiye Bağlantı: E-Haciz Nasıl Kaldırılır?
Diğer bir sebep de nafaka borçlarıdır. Eğer kişi nafaka ödemekle yükümlü olduğu eski eşine ya da çocuklarına nafakasını ödemiyorsa, emekli maaşına haciz gelebilir. Kişiler ne olursa olsun boşanma sonrası mahkeme kararı ile belirlenen nafaka tutarını ödemek zorundadır. Hatta çalışan kişilerin haksız yere işten çıkarılması bile nafaka ödememeye sebep değildir. Ödeme ertelenebilir, ancak borç baki kalır. Dolayısıyla emeklilerin de ödemeleri kararlaştırılan borcu düzenli bir şekilde aksatmadan ödemeleri zaruridir. Bunun aksadığı tespit edildiğinde ya da alacaklı kişi şikayette bulunduğunda emekli maaşının haczedilmesi yoluyla borcun tahsili gerçekleştirilebilir.
Bu istisnalar dışında emekli maaşınızdan kesinti olamaz. Eğer maaşınızda herhangi bir kesinti yaşıyorsanız muhtemelen bir sorun vardır. Haciz kesintisi uygulayan icra müdürlüğüne başvurarak itirazda bulunabilirsiniz. İtirazınız sırasında ilgili kanunun söz konusu maddesini de delil olarak gösterebilirsiniz. İcra tetkik hakimi süreç sonunda sizi haklı bularak emekli maaşındaki haczin kaldırılması için karar verecektir.