Türkiye’de Otomotiv Üretimi Büyük Gerileme Yaşadı

1

Corona virüs salgını etkilerini her ne kadar normalleşme sürecine devretse de otomotiv sektörünün aldığı ciddi kayıpların etkileri hala devam ediyor. Özellikle Mart ayından beri ağır kan kaybeden sektör hala eski günlerine dönebilmiş değil. Bir kaç gün önce TÜİK tarafından sektörle ilgili gelen resmi sonuçlar sonrasında, Otomotiv Sanayii Derneği’de sektörle ilgili Ocak’dan Mayıs ayına kadar olan süreci değerlendirdi.

Edinilen resmi bilgilere göre otomobil üretimi geçtiğimiz yılın Ocak ve Mayıs aylarına oranla yüzde 55’lik bir gerileme yaşamış durumda. Aynı dönemde gerçekleşen toplam otomotiv üretiminde ise yüzde 34’lük bir kayıp yaşanmış. Bu dönemde toplamda 415 bin 454 adet toplam otomotiv üretimi gerçekleşmiş durumda. Bu üretimin ise 288 bin 133 adetini ise binek araçlar yani otomobiller oluşturuyor.

Türkiye’de salgının etkilerinin çok ağır bir şekilde geçtiği Mayıs ayı içerisinde ise durum daha bir vahim hale gelmiş durumda. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında otomotiv sektörü toplam da 136 bin 513 adet araç üretimi gerçekleştirmişti. Bu yıl Mayıs ayında gerçekleşen toplam otomotiv üretimi ise sadece 63 bin adet olmuş durumda. Mayıs ayı içerisindeki toplam gerileme ise yüzde 54 olarak açıklanırken bu ay ki otomobil üretimi ise sadece 43 bin 264 adetle sınırlı kalmış durumda.

Ülkemizdeki ticari araç verilerine baktığımız zaman ise yine üretimde ciddi bir düşüş yaşandığını fakat satışların yükseldiğini görüyoruz. Mayıs ayı içerisinde ticari kategoride yüzde 39’luk bir gerileme yaşansa da bu kategoride geçtiğimiz yıla oranla satış rakamlarında yükseliş yaşanmış. Otomotiv Sanayii Derneği tarafından paylaşılan resmi rakamlara göre Mayıs ayında ticari araç satışları yüzde 16, hafif ticari grubu yüzde 14, ağır ticari araç satışı ise toplamda yüzde 34’lük bir artış göstermiş durumda.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Serkan diyor

    Çok güzel bir yazı olmuş beğendim üretimde ciddi düşüş yaşanmış

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası