Taşıt Kredisi Nedir? Şartları Nelerdir? İşte Tüm Detaylar

0

Bu yazımızda Taşıt Kredisi Nedir? sorusuna tüm detayları ile birlikte cevap vereceğiz. Taşıt kredisi, araba sahibi olmak isteyen kişilere aylık düzenli ödeme sözü ile araba sahibi olmalarını sağlayan bir kredi türüdür. Sıfır arabalar veya ikinci el arabalar için bazı şartlar dahilinde kredi çekmek mümkündür. Buna göre insanlar taşıt kredisi kullanarak araba hayallerini gerçekleştirmektedirler. Taşıt kredisini sadece arabayı almak için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda arabanın ödemesi size yapılmayıp, banka tarafından aracı satan kişiye yapılmaktadır. Bununla birlikte ikinci el araba aldığınız takdirde borç bitene kadar arabaya rehin konmaktadır. Bu sayede bankalar kendilerini güvene alıyorlar.

Taşıt Kredisi Nedir?

Günümüzde yaygın bankacılık kullanımı arasında taşıt kredisi de büyük yer kaplamaktadır. Buna göre insanlar araba sahibi olmak istiyorlarsa taşıt kredisine başvurabilirler. Fakat taşıt kredisi nedir sorusu oldukça merak edilen sorular arasındadır. Bakıldığında bankalar alınacak olan taşıtın fiyatının belli bir oranını ödeme yaparlar.

Onun haricinde kalan ödenecek tutar kişi tarafından ödenmektedir. Birçok banka farklı vade ve taksit ile faiz oranları ile tüketicilerine taşıt kredisini kullandırmaktadır. Bir miktar birikmişi olan, araba almaya gücü yetmeyen kişiler için taşıt kredisi oldukça idealdir. Bu kredi sayesinde nice araba hayali olan kişiler sonunda hayaline kavuşmuşlardır.

Taşıt Kredisi İçin Kaç Ay Vade Yapılıyor?

Taşıt kredisi için bankalar genellikle 48 aya kadar vade imkanı sağlamaktadır. Kredi kullanacak kişinin isteğine göre vade 12, 24, 36, 48 ay olarak ayarlanmaktadır. Vadenize göre taksit sayınız ve aylık ödeme miktarınız ayarlanmaktadır. Bu yüzden vade seçimini dikkatli yapmak gerekir. Aynı zamanda seçtiğiniz vade sonucunda aylık ödeme miktarınız gelirinizin üstünde çıkarsa bankadan kredi kullanama konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle gelir göz önüne alınarak vade tercihi belirtilmelidir.

Araç Tutarının Ne Kadarına Kadar Kredi Kullandırılır?

Bankalar taşıt kredisi kullandırırken çoğu zaman taşıtın fiyatının altında bir bedel belirlemektedir. Bankaların araç fiyatını genellikle eksper kişiler belirlemektedir. Genellikle araç bedeli kadar taşıt kredisi kullandırılmamaktadır.

Bakıldığında 50 bin TL ve altındaki araçlar için bankalar %70 oranında kredi kullandırmaktadır. Fakat kredi ile alınacak olan araç 50 bin TL üzerindeyse 50 bin TL olan kısma yine %70 oranında kredi kullandırılır. Bunun haricinde 50 bin TL nin kalan kısmına ise %50 kredi kullanımı sağlanmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi bankalar taşıt kredisinde taşıt miktarının tamamına kredi vermemektedir. Bu yüzden taşıt kredisi kullanacak olan kişilerin bir miktar birikmiş parasının olması beklenir.

Taşıt Kredisi Nasıl Kullanılır?

Taşıt kredisi kullanmak isteyen kişiler aynı zamanda taşıt kredisi veren bankalar araştırması yapmaktadır. Buna göre herkes kendine en uygun faiz ve vade oranını belirleyerek kredi kullanmaktadır. Günümüzde taşıt kredisi kullanmak oldukça kolaydır. Atm, şube yada internet bankacılığından taşıt kredisi başvurusu kolaylıkla yapılmaktadır. Bankalarla olan ilişkiniz ve gelir durumu sonucu etkileyecek unsurlar arasında yer almaktadır. Bankadan olumlu geri dönüş alındığında ruhsat ile beraber şubeye girmek gerekir bu aşamadan sonra taşıta uygun olarak ne kadar kredi verileceği hesaplanır ve sizin onayınız ile krediniz hazırlanır.

Kefil ve Rehin İşlemleri

En son aşamada ise kredi tutarı asıl satıcıya teslim edilerek devir işlemi sağlanır. Bu sayede araba artık sizin olur. Fakat ikinci el arabalarda genellikle kefil şartı bulunmaktadır. Bu nedenle bankanın sizden kefil istemesi durumuna hazırlıklı olmak gerekir. Aynı zamanda ikinci el araçlara teslim işleminden sonra rehin konulmaktadır. Bu rehin ödeme bitmeden kaldırılmamakta olup banka güvenlik açısından böyle bir önlem alma gereği duymuştur. Ödemeniz tamamlandıktan sonra rehin otomatik olarak devre dışı kalacaktır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası