Sel Hasarlı Araçlar Alınır Mı?

0

Her yıl oldukça yüksek miktarda araç küçük ya da büyük sel hasarına maruz kalmaktadır. Bu araçların bazıları gerekli tamirat ve temizlik işlemleri yapılarak ikinci el piyasasında araç alıcılarının beğenisine sunuluyor. Sel baskınına maruz kalan araçların elektronik aksamları, motor sistemi, şanzıman ve aktarma organları gibi pek çok parçası zarar görüyor. Satıcıların sel baskınına uğrayan araçları size hissettirmeden satmaları düşünüldüğü gibi zor bir durum değil. Sel baskınına uğrayan araç alındığında pek çok riski de beraberinde almış olursunuz ama sel baskınına uğramış araç kesinlikle alınmamalıdır da demek çok doğru olmaz. Sel sularına maruz kalmış araç alacakların dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. İlk olarak aracın ne kadar derinlikte suya maruz kaldığını öğrenmemiz gerekiyor.

Su seviyesinin durumuna göre bazı aksamların hasar alıp almadığını tahmin etmek mümkün olabilir. Örneğin çok derin suya maruz kalmamış araçların neredeyse tamamında elektronik aksam problemleri beklenmez fakat su seviyesi çok fazla ise elektronik aksamlar zarar görmüş olabilir ve tamiratı için yüksek meblağlar ödemeniz gerekebilir. İkinci dikkat edilmesi gereken konu ise aracın sel sularına ne kadar süre maruz kaldığıdır. Sel sularına uzun süre maruz kalan araçlar da hasar daha fazla olabilir. Ayrıca sele maruz kalan aracın tatlı su ya da tuzlu suya maruz kalması arasında da farklar vardır. Tuzlu su ise korozyon çok kısa sürede oluşacaktır. Sele maruz kalan araçların hasar kaydına mutlaka bakılmalı ve pert kaydı olmamasına dikkat edilmelidir.

Sel hasarlı aracı incelediğinizde kusursuz çalıştığını görebilirsiniz. Fakat maruz kalınan su aracın ömrü boyunca mutlaka problem çıkartacaktır. Sel hasarlı aracı alıp kısa süre binip satmayı planlıyorsanız bu mantıklı olabilir. Eğer alacağınız aracı uzun süre binecekseniz sel hasarı bu almış araca kesinlikle bulaşmayın. Sel hasarlı araçlar acemilik için, maliyeti düşük ikinci bir araç için vb. durumlarında tercih sebebi olabilir. Dikkat edilmesi gereken diğer konuda sel hasarlı aracı piyasasının çok altında bir fiyata alınması gerekliliğidir. Alacağınız sel hasarı sıfır kilometre araca yakın bir araç olsa garantisi devam da etse maruz kaldığı sel yüzünden garanti dışı kalacaktır. Sel hasarlı araçları tespit etmek oldukça zordur ama alıcıya ip ucu verecek bazı yöntemler vardır.

Sel Hasarlı Araçlar Nasıl Anlaşılır?

  • Taban halıları dikkatle incelenmelidir, halılarda küf ya da pas olmamalı ve alacağınız araç eski ise taban halıların yenilenmiş olmasına şüphe ile yaklaşın.
  • Koltuk montaj vidaları kontrolü ile taban halılarının değişip değişmediği anlaşılabilir çünkü taban halısı değişimi için koltuk sökülmelidir.
  • Araç farlarını iç kısmında kalan su ve nem izi var mı mutlaka kontrol edin.
  • Aracın iç aksamında çok göz önünde bulunmayan yerleri mutlaka inceleyin. Olası bir selde meydana gelecek çamur gibi lekeler var mı kontrol edin.
  • Bagajda ya da kaput altında temizlenmesi ve ulaşılması zor olan yerleri kontrol edin sel izleri kalmış olabilir.
  • Aracın ön panel kısmının altındaki boyanmamış kısımları kontrol edin o bölgedeki vida başlarının durumu size fikir verecektir.
  • Araç altındaki su kapak tahliyelerinin yakın zamanda açılıp açılmadığını kontrol edin.

Araçlar sadece çok yoğun akan sel suları ile değil, açık unutulan cam ya da sanrufdan da sele maruz kalabilir. Yoğun yağan yağmur araç camından içeri girerek araca hasar verebilir. Ayrıca yaşanabilecek bir kazada aracın göl ya da dereye uçması gibi durumlarda aracı suya maruz bırakır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası