Otomotiv Üretimi %11 İhracat %6 Düştü

0

Ülkemiz de her geçtiğimiz gün daha fazla kan kaybeden otomotiv sektörüne dair ilk 8 ayın verileri paylaşıldı. OSD’nin (Otomotiv Sanayii Derneği) paylaştığı veriler ışığında görülüyor ki; sektöre can vermek adına yapılan hamlelerin çokta işe yaramadığı. Verilere göre 2019’un Ocak ve Ağustos aylarında ki hem genel otomotiv üretimi, hem de otomobil üretimi geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla %11’lik gibi ciddi bir düşüş yaşamış.

Rakamsal olarak baktığımız da Türkiye’de üretimi gerçekleştirilen otomotiv üretimi ilk 8 aylık sürede 921.187 adet. 8 Aylık süre içerisinde ülke genelin de üretimi gerçekleştirilen otomobil sayısı ise 610.222 adet. Ülkenin ihracat lideri olan otomotiv sektörü bir darbede ihracattan aldı. Genel olarak adet bazlı rakamlara baktığımız zaman ihracatta %6’lık bir düşüş görünüyor. Otomobil ihracatında ise bu oran %8 dolaylarında. Bu yıl ki dönemin ihracat rakamları ise toplam da 806.666 adet. 8 aylık süreçte ise gerçekleşen otomobil ihracatı 526.496 adette kalmış durumda.

Dünya Genelin de Sektör Daraldı

Aslında otomotiv sektörünü yakından takip edenler tüm dünya genelin de sektörde düşüş olduğunu bilirler. Fakat ülkemiz sektördeki daralmayı iç krizler nedeni ile çok ağır bir şekilde hissetti. Görülen o ki sektörü hareketlendirmek için atılan adımlara rağmen Türkiye pazarı ciddi kayıplar yaşamış.

Konu hakkında açıklamalar da bulunan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün ise; ”Tüm otomotiv sektörü 2019 yılında küresel çapta bir daralma yaşadı. Dünya geneline rakamsal olarak baktığımız zaman en önemli pazarlarda bile daralmaları görebiliyoruz. Örnek vermek gerekirse pazar öncülerinden olan Çin, ilk 7 aylık süre baz alındığın da %11.4’lük bir gerileme yaşamış. Amerika pazarı olduğu yer de saydı. En önemli pazarlardan biri olan Avrupa pazarı ise %2’lik bir küçülme yaşadı. İhracatımızın %85 gibi ciddi bir rakamını oluşturan AB pazarının bu daralması da malesef Türkiye’yi oldukça olumsuz etkilemiş oldu. Bu gerileme ülkemizin ihracatını da 8 aylık süreçte %6 oranında etkilemiş oldu.” dedi.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası