Otomobilde Yeni Vergi Düzenlemeleri Yapıldı

0

Yeni yıl ile birlikte zam oranları bir bir belli oluyor. Hükümetin yeni vergi düzenlemeleri diyerek yumşattığı zamlara bugün bir yenisi eklendi. Bugün de binek otomobiller de geçerli olmak üzere ÖTV matrah limitlerine de bir zam geldi. Bugün itibariyle Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte, geçerli düzenleme Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme sonrası motor silindir hacmi 1600 cc’yi sınırını geçmeye araçlarda ÖTV matrahı limiti 40 bin TL’den 46 bin TL’ye. Üst limit sınırı ise 70 bin TL’den, 80 bin TL’ye yükseldi.

Motor silindir hacimlerine göre zam oranları da farklılıklar gösteriyor. Bunlar; motor hacmi 1600 cc’yi geçen fakat 2000 cc sınırını aşmayan araçlar için tutar 100 bin TL’den 114 bin TL’ye çıktı. Ek olarak elektirikli motorlara sahip araçların motor gücü 50 kilovatı geçip, hacmi 1800 cc sınırında kalanların alt limiti 50 bin TL’den, 57 bin TL’ye. Üst limiti sınırı ise, 80 bin TL’den 91 bin TL olarak tekrar düzenlemiş durumunda. Aynı şekilde elektrikli motora sahip olan binek otomobil için motor gücü 100 kilovatı geçenler için de düzenleme oldu. Motor gücü 100 kw geçen binek otomobiller de, silindir hacmi 2000 – 2500 cc arasında yer edinenler için ise matrah 100 bin’den 114 bin’e yükseltildi.

MAKARONA VERGİ

Ek olarak aynı düzenleme paketi içinde yer alan alsa da otomobille alakalı olmayan makaron tutarlarında da değişiklik oldu. Makaron olarak adlandırılan ve halk arasında boş sigara filtreleri olarak bilinen ürünün vergi tutarı da 5 kuruş olarak belirlendi. 200 adet makarondan oluşan ve normal satış fiyatı 16 TL’den satılan ürününe uygulanacak olan ÖTV tutarı 10 TL olacak. Düzenleme ile birlikte Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla ithalatında indirime gidildi. İthalatta geçerli ton başına 300 dolar olan tütün fonu bedeli 150 dolar seviyelerine indirildi. Bu aslında ithale büyük bir teşfik oluşturduğu için malesef ülke çiftçimiz yararına değil. Ayrıca tarıma teşfik için çiftçilere verilen azami 15 bin TL’lik kredilerin KKDF kesintileri de sıfırlandı. Alınan bu karar yasa resmileştiği günden sonraki kullanılacak krediler için geçerli olacak.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası