Meskeni Olmayan Eve Kredi Çıkar mı?

0

Kişiler ihtiyaçları doğrultusunda bankalardan çeşitli alanlarda kredi alabilmektedir. Konut, taşıt ya da ihtiyaç kredisi bankalardan alabileceğiniz kredilerden bazılarıdır. Normal şartlarda konut kredisi alabilmek için gerekenler arasında mülkün iskan belgesi de yer almaktadır. Ancak bankalar inşaat sektörünün canlanmasını sağlamak amacıyla yeni uygulamalara gitmektedir. Gayrimenkul şirketleri ellerinde kalan konutları değerlendirmek için zaman zaman kampanyalar düzenlemektedir. Ev sahibi olmayı amaçlayan kişiler de bu fırsatı değerlendirmek isterler. Ev kredisi başvurusu yapıldığında evin iskanı olması kredinin onaylanabilmesi için önemlidir. Öte yandan meskeni olmayan eve kredi veren bankalar da mevcuttur.

Meskeni Olmayan Eve Kredi

İskan belgesi belediye tarafından verilir ve aslında kişinin o evde oturmaya izinli olduğunu gösterir. Dolayısıyla bankalar konut kredisi talebinde bulunduğunuzda orada oturmaya izniniz olup olmadığını görmek isterler. Bina bir apartman dairesiyse de kat irtifakı tapusu göstermenizi isterler. Bazı bankalar ise meskeni olmayan eve kredi verebilirler. Krediye başvurulduğu zaman binanın iskanı olmasa dahi banka ileride iskan belgesi alınmasına engel bir durum olmadığı kanaatine vardığında krediyi onaylayabilir. Ancak bunun için mutlaka kart irtifakı tapunuzun bulunması gerekir. Kat mülkiyeti ise bunun yerine geçmemektedir.

Meskeni Olmayan Eve Kredi Nasıl Alınır?

Mesken olmadan irtifak tapusu ile kredi almak için bu krediyi sunan bankalara başvurmanız gerekmektedir. Bankalar başvuru sürecinde sizden bazı belgeler isterler. Bu belgeler:

  • Kat irtifakı tapusu
  • Evin projesinin belgeleri
  • Binanın ya da evin tapusu

İskanı olmayan ev için bankaların kredi başvurularını başka kriterlere göre değerlendirmeleri gerekir. Dolayısıyla da konutun projelerini ve planlarını inceler; teminat bedelini irdelerler. Bir değerlendirme yaptıktan sonra iskansız eve kredi verebilirler.

Meskeni Olmayan Eve Kredi Veren Bankalar

Şunu söyleyebiliriz ki meskeni olmayan eve kredi veren bankalar oldukça az sayıdadır. Genelde banka kredi verirken kendisini garantiye almak ister. Yani sizin taksitlerinizi ödeyebileceğinizden emin olmak ister. Konut kredisine başvurduğunuzda da o evde oturabilmeniz gerekir ki taksitlerinizi ödemekte zorlanmayasınız. Bu sayılı bankalar ise şunlardır:

  • Deniz Bank
  • Garanti Bankası
  • Halkbank
  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası

Bu kredi türünden yararlanabilmek için evin %80’e kadarını ipotek ettirmeniz gerekebileceğini unutmamalısınız. Çünkü iskansız eve kredi başvuruları ipotek karşılığı taksitli ihtiyaç kredisi şeklinde sunulmaktadır. Ayrıca kredi tutarı normal konut kredisine kıyasla daha düşük olabilir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası