LPG’li Otomobilde Piknik Tüp Vurgunu

0

Araçlarda kullanılan LPG gazına gelen sürekli zamlar, yeni usülsüzlüklere davetiye çıkardı. LPG ile dökme gaz arasındaki ciddi fiyat farklılıkları bazı firmaların araçlara LPG yerine dökme gaz satmaya başlamasına sebep oldu. Sürekli gelen zamlar yeni bir Piknik Tüp Vurgunu oyununu ortaya çıkarmış oldu.

ÖTV’si daha yüksek olan LPG ile normal tüpler de kullanılan dökme LPG arasındaki vergi uçurumu nedeniyle, aralarında bazı büyük firmaların da yer aldığı bazı dağıtım şirketleri, ocak tüplerin de kullanılmak üzere satılan gazı, bir takım evrak  oyunları ile LPG’li araçlara satmaya başladı. ÖTV mikranın eylül 2017’de 20 kuruş artması LPG ile diğer tür gazlar arasındaki ÖTV farkını ton başına 568 liraya çıkarmıştı. Bu sayede %38 oranında vergi avantajını gören firmalar, bir yandan piyasa dengesini bozarken, bir yandan da devlete milyonlarca liralık vergi kaybına neden oldu. Yapılan bu usülsüzlük, LPG’li araçlar için hem zararlı, hem de yasalar aykırı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) konuyla ilgili 2 yıldır sahada aktif olarak denetimlerini gerçekleştiriyor ve usülsüzlükleri tek tek raporluyor. Bir çok dağıtım istasyonlarının lisansının iptal olması an meselesi. EPDK’nın yaptığı saha çalışmaları, Maliye Bakanlığı’na iletilmiş durumda ve bakanlığın en kısa sürede konu ile ilgili harekete geçmesi bekleniyor. Yapılan usülsüzlüklerin sonucu devletin kasasına 1 milyar lira üzerin de zarar vermiş durumda.

Fesih Aktaş’ın Piknik Tüp Vurgunu Açıklaması

Konuyla ilgili rapor hazırlandığını ifade eden EPGİS Başkanı Fesih Aktaş; usülsüzlüklerin rakamsal boyutlarının, otomobiller de kullanılan LPG’nin 1.7780 TL iken normal tüpler de kullanılan dökme gazın ÖTV’si ise litre de 1.2100 TL oranlarıyla sözlerine ekledi. Bu farkı, kendi çıkarları için kullanan firmalar hem LPG’de ciddi indirimler uygulayarak piyasa dengesini bozdu hem de devleti milyarlarca lira zarara uğrattı. EPGİS Başkanı Aktaş; Otomobil yakıtı olarak kullanılan ÖTV’si düşük normal dökme gazın kullanıldığını görüyoruz, sendika olarak haksız rekabetlerin karşısında olduklarını belirten Aktaş, usülsüzlükleri belgeleri ile EPDK’ya bildirdiğini ve konunun incelemeye alındığını bildirdi.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası