Kullanılmayan Banka Hesabı Ne Zaman Kapanır?

0

Bir bankada hesap açtırıp sonra da uzun süre kullanmayabilirsiniz. Özellikle de hesabı belli bir amaç için açtırmışsanız, bir hesabınız olduğunu dahi unutabilirsiniz. Ancak birkaç yıl önce değişen yönetmeliğe göre artık kullanılmayan banka hesabı için de hesap işletim ücreti kesilebilecek. Bu durum tabii müşterileri son derece tedirgin etti. Hemen herkes varlığını bile unuttuğu banka hesaplarının peşine düşerek kullanılmayan banka hesabı ne olur diye sorgulamaya başladı.

Kullanılmayan Banka Hesabı Nasıl Kapatılır?

Düzenlemenin ardından bankalar müşterilerini artık kullanılmayan her bir ürünleri için uygun iletişim kanalları aracılığıyla uyaracaklarını belirttiler. Ancak bunun için hesabı aktif olmayan müşteriler adına kayıtlı bilgilerin geçerli olması lazım. Dolayısıyla adresini ya da telefon numarasını değiştirmiş olan kişiye bankanın ulaşması imkansız.

Normalde müşteriler zaten adres ya da telefon değişikliği gibi bilgileri bankaya bildirmekle yükümlüler. Bankanın kendilerini ulaştığı müşteriler şubeye gidip hesap kapatma talebi için bir dilekçe yazabilirler. Diğer müşteriler ise kapatmadıkları hesaplarından ötürü hesap işletim ücreti, dahası uzun vadede faiz ödemek zorundadır.

Hesapta mevcut olan para herhangi bir banka hesabına aktarılabiliyor ya da nakit olarak çekilebiliyor. Ayrıca banka hesabı kapatma işlemi çağrı merkezi, şubeler ve ATM’ler aracılığı ile de yapılabiliyor.

Kullanılmayan Banka Hesabından Hesap İşletim Ücreti Alınır mı?

2013 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun da fikri alınarak Bankalar Birliği tarafından hesaplara dair yeni bir düzenleme getirildi. Buna göre müşteri ile banka arasında imzalanacak olan sözleşmenin içerik ve şekil itibariyle değişeceği duyuruldu. 1 Eylül 2013’te yürürlüğe giren tebliğ de kararın ardından uygulanmaya başlandı.

Buna göre, hareketsiz olarak kabul edilen vadesiz mevduat hesaplarıkredi kartları ve özel cari hesaplar kapatılacak. Bu hesapların tespiti yapıldıktan sonra müşterilere 1 ay içinde haber verilecek. Ancak bankaların haber verme gibi bir yükümlülüğü de bulunmuyor. Müşteriler artık kullanmadıkları hesaplarını kendileri tespit ederek bunları kapatmak ya da hesap işletim ücreti ödemekle yükümlüler.

10 yıldan daha fazla kullanılmayan hesaplar zamanaşımına uğruyor. Ancak bu bilginin görüntülenebilmesi için hesapta az da olsa para bulunması gerekiyor. Zamanaşımı sorgulaması ve kullanılmayan banka hesabı bilgisi ise Türkiye Bankalar Birliği’ne ait resmi siteden sorgulanabiliyor.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası