Kredili Mevduat Hesabına (KMH) İcra Gelir Mi?

0

Maaş müşterilerinin yararlanabildiği kredili mevduat hesabı, küçük limitli hazır kredi olarak düşünülebilir. Kısaltması KMH ile ifade edilen bu hesabın limiti banka tarafından belirlenir. Yine de hesap sahibi başvuru yaptığı takdirde limitin yükseltilmesi mümkün. Limitler 250 lira gibi küçük tutarlardan başlayıp 10.000 lira seviyelerine kadar çıkabilir. Maaş yattığı anda kredili mevduat hesabına para girişi olur. Düzenli para girişi önem arz ettiğinden maaş müşterisi olmayan kişiler için bu kıstas sorun oluşturabilir. İşten ayrılmış olabilirsiniz; iş yeriniz artık farklı bir banka ile çalışmaya karar vermiş olabilir. KMH’ye artık düzenli bir şekilde para aktarılamayacak olması pek çok kişiyi endişelendirir. Ve akıllara direkt olarak kredili mevduat hesabına (KMH) icra gelir mi sorusunu getirir.

Mevduat Hesabına Haciz

Ek hesap türü olarak düşünebileceğiniz KMH için belirlenmiş olan bir son ödeme tarihi bulunur. Bu tarih genelde kişinin maaşının yattığı tarih dikkate alınarak belirlenir. Her ay zaten aynı tarihte maaş yattığı için de KMH sıfırlanmış olur. KMH sıfırlanması kredili mevduat hesabına para girmiş olması demektir. Dilediğinizde ek hesabınızdan harcama yapabilirsiniz. Bu durumda gelecek ayın maaşından harcamış kabul edilirsiniz.

Ancak KMH’ye son ödeme tarihine kadar para girişi olmazsa ek hesap kullanıma kapatılır. Hesabınızın kullanıma kapatılması, para çekemeyeceğiniz ve harcama yapamayacağınız anlamına gelir. Sonrasında banka size herhangi bir iletişim kanalı ile ulaşarak kredili mevduat hesabına para yatırmanız gerektiğini hatırlatır. Para yatırmanız durumunda KMH tekrardan kullanıma açılır. Peki, yatırmazsanız ne olacak?

Farklı bankalara bakıldığında KMH isminin her bankada değiştiği görülmektedir. Ancak kafanız karışmasın, çünkü temelde hepsi aynı mantıkla işler. Örneğin Denizbank bunu Kurtaran Hesap olarak adlandırmışken Yapı Kredi Esnek Hesap adını vermektedir. Akbank Artı Para ismini tercih ederken Garanti Bankası Avans Hesap ismini kullanır. Ancak hepsinin de sunduğu hizmet temelde bir kredili mevduat hesabıdır. Bu hesapların her birine de borcu sebebiyle icra gelebilir. Ödeme yapılmadığı takdirde kullanıcılar mevduat hesabına haciz gelmesini bekleyebilirler.

Maaş Hesabına Haciz Ne Zaman Gelir?

Maaş hesabına haciz gelmesi bireysel ihtiyaç kredisinde icra süresi ile aynı sürece tabiidir. İlgili süre içerisinde ödeme yapmamanız halinde yasal işlem başlatılır. Bir sonraki adım ise icra olacaktır. Kredili mevduat hesabına düzenli olarak para girdiği müddetçe tarafınıza harcama yapabileceğiniz bir limit tanımlanır. Bir sonraki maaş zamanında ise limit tekrardan sıfırlanır. Ödeme yapılmaması icra işlemleri ile sonuçlanacaktır.

Hesabınız açılırken yapmış olduğunuz sözleşmede bir ödeme planı mevcuttur. Bu sözleşmede yer alan süreler ödeme yapabileceğiniz süre limiti hakkında bilgi vermektedir. Bankalar da müşterilerinin düzenli ödeme yapmasını beklemektedir. Ancak herhangi bir sebepten ötürü KMH para girişini aksatabilirsiniz. Bu durumda banka ilk olarak SMS ile; sonrasında ise telefonla arayarak tarafınıza hatırlatma yapar. Ancak son ödeme tarihi geçtiği halde sonrasında da ödeme yapmadığınız takdirde haciz işlemleri başlatılır.

Son ödeme tarihinden sonraki 90 gün içerisinde banka borçlu kişiye bildirim gönderir. Bildirim SMS, telefon, e-posta ya da tebligat yoluyla yapılabilir. Süre dolduktan sonra kredili mevduat hesabına ödeme yapılmaması halinde banka idari takip başlatacağını bildirir. Sonrasında ise 7 gün daha süre verir. Borçlunun borcunu bu sürede de ödememesi halinde KMH için açılan dosya banka avukatlarına devredilir. Sonrasında da yasal takip süreci başlar. Sonuç olarak ödeme yapmanız için 97 gün süreniz bulunmaktadır. Avukat borcun ödenmesi için tarafınıza ulaşır. Ancak üstüne bir de dosya masrafı ve avukat vekâlet ücretleri eklenir. Borcu avukat aracılığıyla da ödememeniz halinde icra müdürlüklerine bildirilen dosya sonrası yasal işlem başlatılır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası