Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Tüm Soruların Cevapları

0

Çağımız banka sistemleri, müşterilerine çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaları adına kredi kullandırıyorlar. Sonrasında yapılan bir ödeme planı ile çekilen kredinin bankaya ödenmesi sağlanıyor. Ancak bazı durumlarda müşteriler kredi borçlarını bankaya ödemekte zorlanabiliyorlar. Ve bu durumda banka, müşterisi ile farklı bir sürece girmektedir. Bu süreç, müşterinin borcunu kolaylıkla ödemesi adına bazı seçenekleri içermektedir. Kredi borcu ödenmezse ne olur? sorularına ve alternatiflerine tek tek yanıt bulmaya çalışalım.

Kredi Borcunun Yapılandırılması

Borçlar kanununda yapılan yeni düzenlemeler, bankaların kredi borçlarını yapılandırmasını sağlamaktadır. Yapılandırma, kredi borcu için yeni bir ödeme planını sunmaktadır. Kanunlara göre bu yapılandırma ufak taksitler halinde 72 aylık vadelere kadar bölünebilir. Veya müşterinin talebi halinde vade daha kısa tutulabilir.

Bu düzenlemede amaç, bankanın borcunu tahsil edebilmesidir. Ve müşterinin de borcunu kolayca ödemesine olanak sunmaktır. Bankalar, borç yapılandırma konusunda farklı uygulamaları sunmaktadır. Kimi bankalar yapılandırma için müşterinin son kredi taksitini ödemesini talep etmektedir. Bazı bankalar ise, böyle bir şart koşmaz. Ve borcun ödenen son hali üzerinden yeni bir ödeme planı çıkarır.

Kredi Borcu Taksitlendirme İçin Neler Yapılır?

Bankalar, müşterilerinin kredi borcunu yapılandırmak için müşteri ile direk temas kurmak durumundadır. Müşterinin bankaya bizzat müracaat etmesi şarttır. Başkalarının adına kredi borcu yapılandırması söz konusu olmaz. Bunun için müşterinin kredi kullandığı banka şubesine gitmesi yeterlidir. Veya bankanın diğer şubelerinden de yapılandırma sağlanmaktadır. Bazı bankalar, yapılandırma işlemini telefon bankacılığı üzerinden yapabilirler. Bunun için bankanın borç servisi ile iletişime geçmek gerekmektedir.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bankalar, müşterilerine borçlarını ödeyebilmeleri için kolaylıklar sunmak durumundadır. Bir kredi taksiti 3 ay boyunca ödenmezse, hukuki süreç başlatılacaktır. Bu durumda borç, bankanın avukatları tarafından takibe alınır. Bu kez müşteri, banka avukatı ile muhatap olmak zorundadır. Banka avukatları da, bankalar gibi borcun tahsilini sağlamak adına çeşitli taksit olanakları sunmaktadır. Yani kredi borcu ödenmezse ne olur? sorusunun birden fazla cevabı vardır. Bu borç, aradan ne kadar süre geçerse geçsin, mutlaka ödenmek zorundadır. Bu tür dosyalarda zaman aşımı dosya açık tutulduğu müddetçe söz konusu değildir. Bu nedenle konu hukuki sürece intikal etmeden bankayla anlaşmak müşteri için doğru bir seçenektir.

Kredi Borcu Taksitlendirmede Kolaylıklar

Bankalar, yapılandırılan bir borcun takibini sıkı şekilde yapmaktadır. Müşteri taksitlerini düzenli halde ödemekte ise, herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Ancak borcun yapılandırılmasına rağmen müşteri borçlarını ödemekte zorlanıyorsa, bu durumda yeni ödeme planları devreye girecektir. Banka;

  • Taksitlerin sayısı arttırmak
  • Taksit miktarını düşürmek
  • Faiz indirimi sağlamak

Gibi kolaylıklarla borcun tahsilini sağlayacaktır. Böyle durumlarda direk biçimde banka ile iletişime geçmek, müşteri adına bir artı puandır. Müşteri borcunu ödeyemediğini ve kolaylık sunulmasını talep etmelidir. Bu, müşterinin iyi niyetini ortaya koyan bir davranıştır. Üstelik ileride yaşanacak olan zorlayıcı yaptırımlardan korunmak, ancak bu şekilde sağlanabilir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası