İnşaat Tamamlama Kredisi Nedir?

0

Bir arsada başlayan inşaat sonrasında mali yetersizlik sebebiyle sekteye uğrayabilir. Bu durumda bankalar inşaat tamamlama kredisi vererek müteahhitlerin ya da kendi evini yapmak isteyen vatandaşın inşaatı tamamlamasına yardımcı olur. Elbette tüm bankalar bu krediyi vermemektedir. Ayrıca inşaat kredisi şartları, krediye başvurmak için istenen belgeler, kredi miktarının hesaplanması ve limitler konut kredisine kıyasla farklılık gösterebilir.

Hangi Bankalar Verir?

İnşaat tamamlama kredisi veren bankalar sınırlıdır. Kamu bankalarının hepsi de bu krediyi vermektedir. Bunun dışında 4 özel banka daha krediden yararlanmak isteyenlere olanak sağlamaktadır. Bu krediyi veren bankalar şöyledir:

  • Halkbank
  • QNB Finansbank
  • Şekerbank
  • Türkiye Finans
  • Türkiye İş Bankası
  • Vakıfbank
  • Ziraat Bankası

Bu bankalara kredi başvurusu yaptığınızda talep etmiş olduğunuz inşaat tamamlama kredisi miktarı, krediyi kaç taksitte ödeyeceğiniz ve binanın ipotekli olup olmadığı önemlidir. Banka tarafından verilecek olan kredinin olanakları ve çeşidi bu şartlar kapsamında değerlendirilerek belirlenir. Örneğin Şekerbank yalnızca kooperatiften konut kredisi vermektedir. QNB Finansbank ise konut geliştirme ve yenileme kapsamında kredi sunmaktadır.

Yukarıdaki bankalar dışında da konut tamamlama kredisi alabilirsiniz. Kredi çekmek istediğiniz bankanın sunduğu hizmetler arasında dekorasyon, ev yenileme, inşaat tamamlama ya da tadilat kredileri bulunmayabilir. Ancak bütün bankalar bireysel ihtiyaç kredilerini inşaatı tamamlamak için almanıza olanak tanır. Ayrıca yapımı tamamlanmış bir evi almak için kredi çekmek istiyorsanız bu durumda konut kredisi başvurusu yapmanız gerekir.

Ne Kadar İnşaat Tamamlama Kredisi Alabilirsiniz?

Bankaların inşaat tamamlama kredisi limitleri birbirinden farklıdır. Örneğin Halkbank 100.000 TL tutarında kredi sunarken 120 ay vade sağlar. Kredinizin onaylanması için arsanın sizin olması ya da inşaatın belli bir bölümünün tamamlanmış olması gereklidir. Ticari amaçla inşaat yapıp satmak isteyen kişilere bu kredi desteği verilmez.

İnşaatın %70’i tamamlanmış olmalıdır. Bankaya kredi için başvurduktan sonra eksper inşaatın kalanı için ne kadar fona ihtiyacınız olduğunu belirler. Banka bu fonun %80’ini kredi olarak verir. Bu kredi türü için %1,05 oranında faiz uygulanır. Ayrıca kredi tahsis ücreti ve dosya masrafı da ödenmelidir. Eksper ücreti dosya masrafına dahildir. 120 ay vadeli 100.000 TL kredi çektiğinizde aylık taksit 1469,61 ₺ olmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası