Elektrikli Otomobillerde Çığır Açan Pil Teknolojisi Geliyor

0

Elektrikli otomobillerde çığır açan pil teknolojisi konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı bünyesinde çalışan Argonne Ulusal Laboratuarlarında, elektrikli otomobillerde kullanılan Lityum iyon bataryaların daha hızlı şarj edilmesine olanak tanıyan yeni bir yöntem keşfedildi. Bu yönteme göre bataryaların şarj aşamasında ışık kullanılıyor.

Elektrikli otomobil pazarında yaşanan en büyük sorunların başında bu otomobillerin şarj sürelerinin uzun olması geliyor. Otomobil üreticileri, bu konuda çalışma yürütürken aynı konuda çalışan ABD Enerji Bakanlığı bünyesinde bulunan Arogenne Ulusal Laboratuarından bir haber geldi. Bu konuda araştırma yapan yüzlerce kurumdan birisi olan Laboratuar’dan yapılan duyuruda, ticari hale getirildiğinde elektrikli otomobil pazarına çok önemli ivme kazandıracak yeni bir şarj teknolojisi geliştirildiği açıklandı.

Şarjlar Artık Işık Hızında

Arogenne Ulusal Laboratuarınca geliştirilen son teknoloji, temel anlamda bataryalarda bulunan katotların ışığa maruz bırakılması esasına dayanıyor. Bu Işık ile cihazlarda şarj olma süresi kısalacak.

Lityum iyon bataryaların çok yavaş şekilde şarj oldukları biliniyor. Bu bataryalarda ki şarj işlemi için elektrokimyasal bir tepkimenin tamamlanmasının beklenmesi gerekiyor. Bunun içinde lityum oksitin katottan ayrılarak grafit anota eklenmesi mecburi hal alıyor.

Arogenne Ulusal Laboratuarı çalışanı Christopher Johnson ise şarj reaksiyon sürelerini önemli ölçüde kısaltmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Bunun içinde, küçük boyutlarda lityum iyon hücrelerini meydana getiren araştırmacılar, bu hücrelere ayrıca transparan özellikte kuartz pencereleri ekledi. Daha sonra oluşturdukları hücreleri ışık altında incelediler. Şarj esnasında ışık fotonlarının şarj işlemini hızlandırdığı tespit edildi.

Lityum Manganez

Bu sistemde katot amaçlı olarak Lityum manganez kullanımı gerçekleşiyor. Anahtar materyal niteliğindeki lityum magnezyum oksit (LMO), ışıkla etkileşmeye açık yarı iletken bir materyal olarak tanınıyor. LMO ışık ile kendi yapısını daha kolay bir şekilde değiştirebiliyor.

ABD Enerji Bakanlığı, hızlı şarj özelliği ile elektrikli otomobillerin geniş kitlelerce kabul görmesi yönünde önemli bir adım atılacağını ifade ediyor. Bu amaçla yürütülen çalışmalarda ulaşılması hedeflenen ise 15 dakikada şarj işlemini gerçekleştirmek. Aynı konu ile ilgili bir süre önce Çin’de de benzer çalışmaya dair haberler gelmişti.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası