Corona Virüs Salgını Otomotiv İhracatına Darbe Vurdu

0

Türkiye’de ihracatın en önemli sektörlerinden bir tanesi olan otomotiv sektörü, tüm dünya da yaşanan Corona virüsü salgını nedeniyle düşüşe neden oldu. Geçtiğimiz mart ayında toplam da %28.5 oranın da ihracat da düşüş yaşayan otomotiv sektörünün toplam ihracat tutarı da 2.1 milyar dolar da kaldı.

Yaşanan ciddi ihracat düşmesine rağmen otomotiv sektörü Türkiye’nin ihracatında ilk sırada kalmayı başararak payını %15.4 seviyelerine düşürdü. İhracat bazın da binek araçlara bakıldığın da ise mart ayında otomobil grubu %33’lük bir daralma gösterdi. Daralma sonrası binek grubunun toplam ihracatı ise 789 milyon dolar olmuş oldu.

Mart ayı itibariyle otomotiv sektöründe daralan ihracat aslında kendisini 2020 yılının ocak ayından itibaren göstermişti. 2020 yılının ilk çeyreğine baktığımız zaman Ocak ve Mart ayları arasında Türkiye otomotiv ihracatı %10’luk bir kayıp yaşadı. Yaşanan kayıp sonrası da 3 aylık ihracat tutarı 7 milyar dolar olarak kaldı.

Detaylar

Corona salgını sonrasın da ihracatta yaşanan daralma diğer otomotivle alakalı ihracatları da ne yazık ki etkilemiş oldu. Sektörle bağlantısı bulunan Tedarik Endüstrisi ihracatın da %19’luk azalma oldu ve ihracat tutarı 770 milyon dolara indi. Ayrıca Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı 301 milyon dolar gerileyerek %35 azalırken, Otobüs – Minibüs – Midibüs grubunda da ihracat 103 milyon dolar seviyesine gerileyerek %43’lük bir düşme kaydetti.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası