Benzin ve Motorin Zamları LPG’ye İlgiyi Artırdı

0

Benzin ve Motorin zamları vatandaşların belini iyice bükmüş durumda. Bu durum vatandaşları sıralı sistem LPG taktırmaya yöneltti. TÜİK verilerine göre ülkemizde 22 milyon civarında araç sayısı bulunuyor ve bu araçların %54’ünü de otomobillerden oluşuyor.  Yaklaşık olarak 12 milyon civarı otomobillerin de %38’i sıralı sistem LPG’li araçlardan oluşmakta. Geri kalan %34’lük dilimi dizel araçlar, %26’lık bir oranıda benzinli otomobiller kapsıyor.

Son zamanlarda ülkemizde gerçekleşen zamlardan Benzin ve Motorin grubuda nasibini fazlasıyla almış durumda. Öyleki motorin tarihinde ilk defa 5 TL üzerindeki satış rakamıyla rekor kırdı. Gelen zamlarla birlikte araç sürücülerinin ilgisi tamamiyle LPG sistemlerine çevrilmiş vaziyette. LPG dönüşümü yapan iş yerlerinde son gelen zamlar ile birlikte ciddi bir artışda gözlenmiş durumda. Akdeniz Sanayi Sitesi’nde LPG dönüşümü işe ile uğraşan Cemal Özkaya zam sonrası işlerinde %25’lik artışın olduğunu, LPG dönüşümünü çevreci bir yakıt olarak görenler olduğu gibi ciddi bir kısmınında tabiki tasarruf amaçlı tercih ettiğini ifade etti. Özkaya, sürücülerin artık benzinli araçlara binemiyecek hale geldiklerini ve LPG’ye geçişlerinde gün geçtikçe artacağını belirtti.

LPG Kontrol Edilmezse Bomba Olur

Herkesin bildiğinin aksine LPG’nin motora bir zararı olmadığını belirten Makine Mühendisi Cemal Özkaya, LPG yakıtının motor yağını kirtletmediği için uzun ömürlü olduğunu fakat, sıralı sistem kullanan sürücülerin LPG sistemlerin yetkili ellerce iyi kontrol edilmemesi halinde de bir bombaya dönüşebileceğini söyledi. Eskiye oranla LPG bakımlarının ve kontrollerinin iyi yapılmadığını savunan Özkaya, zararsız yakıt olan LPG’yi tehlikeli hale getirenin bakımsızlık ve kontrol eksikliği olduğunu vurguladı.

Vatandaş Benzinli Otomobile Binemiyor

Gelen peş peşe zamlar sonrası vatandaşın alım gücünün düştüğü aşikar. Öğretmenlik yapan Hüseyin Demir’de her gün okul ve ev arasında gidip gelmek zorunda olduğu 40 km mesafe yüzünden benzinli araba tercihinden vazgeçip LPG sistemine dönenler arasında. Benzinli aracıyla 1 tam deposuyla 2 hafta kullanım yapan Demir, LPG’li sistem ile masraflarının yarı yarıya düşeceğini düşünerek seçimini LPG’den yana kullandığını ifade etti. LPG’li otomobil tercihinde bulunan bir diğer sürücü Ahmet Yıldırım ise LPG seçiminden sonra %40 oranlarında yakıttan tasarruf ettiğini belirtti. Aynı zamanda dizel otomobilede bulunan Yıldırım, artık dizel otomobilini kullanamadığını, benzinli araca binmenin de artık vatandaşlar için hayal olacağını belirtti. Peki LPG’li araçlar ile gerçekten tasarruf yapabilir miyiz? LPG’nin artılarını ve eksilerini sizin için; Tasarruf İçin Arabaya Tüp Taktırılmalı mı? başlığımızda inceledik.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası