Bankada Unutulan Para Sorgulama

0

Kim parasını bankada unutur ki? Bu soruyu sorduğunuzu çok iyi biliyoruz. Ancak, her yıl on milyonlarca TL ve döviz mevduat, 10 yıllık zaman aşımına uğradığı için TMSF fonuna devrediliyor. Üstelik aralarında binlerce TL değerinde mevduatlar da mevcut. İrili ufaklı tüm bu mevduatların bankalarda en az 10 yıl işlem görmemesi ise şart. Peki, bankada unutulan paralar neden ve nasıl TMSF’ye devroluyor? Bankada unutulmuş paranız olup olmadığını öğrenebilir misiniz? Bankada unutulan para sorgulama işlemi nasıl yapılır? Bankada unutulan para nasıl geri alınır? İşte tüm bu soruların cevapları hakkında en güncel bilgiler.

Bankada Unutulan Para Sorgulama

TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanlığı) Türkiye’de 2010 yılından bu yana hareket görmeyen banka hesaplarının kamuya devrolacağını açıkladı. Ancak, bununla ilgili net bir tarih bildirimi yapmadı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yapılan açıklama sebebi ile tıpkı geçtiğimiz yıl gibi 2021 Haziran döneminde hesaplarda hareket görülmemesi durumunda, tüm hareketsiz hesapların devrinin yapılması planlanıyor. Son olarak yapılan devir ile birlikte, yaklaşık 100 milyon TL dolayında kıymetli hesap TMSF fonuna devredilmişti. Peki, bankada unutulan paralar neden devroluyor?

Bankalar, BDDK ve TMSF nezdinde gösterdiği faaliyetler nedeni ile belirli kurallara uymak durumundalar. Bu kurallardan biri de hesaplarda 10 yıl hareket görülmemesi halinde, ilgili hesabın fona devredilmesi. Bu nedenle yıllardır gerçekleştirilen uygulama dâhilinde, 2010 yılından bu yana hareket görmeyen hesapların bu yıl da TMSF’ye devrolması bekleniyor. Peki, bankada unutulan para sorgulama işlemi nasıl yapılır? Elbette. Bunun için yapmanız gereken tek şey zamanasimisorgu.tmsf.org.tr adresini ziyaret etmeniz ve kişisel bilgileriniz ile sorgulama gerçekleştirmenizdir.

Bankada Unutulan Para Nasıl Geri Alınır?

Bankada unutulan paralar, henüz bankada ve TMSF’ye devrolmadan geri alınabiliyor. Bu işlemi gerçekleştirmek için banka şubesine gitmeniz ve bir dilekçe vermeniz yeterli. Sorun olması halinde, ilgili bankaların üst makamlarına da başvurabilirsiniz. Ancak, yıllardır göz ardı ettiğiniz ya da unuttuğunuz hesabınızın farkına çok sonra vardıysanız, 10 yıllık zamanaşımı süresi dolmuş olabilir. Bu durumda paranız TMSF fonuna devredilecektir. Bu durumda TMSF’ye devredilen ve bankada unutulan para nasıl geri alınır? Bu işlem, bankalar her şeyi doğru yaptı ise mümkün değil. Zira bankaların mevduat hesabınızdaki parayı TMSF’ye devri, tebligata bağlıdır. Tebligat yapılmadan ve hak sahibi bilgisi dışında olan devirler, mahkeme yolu ile iade edilecektir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası