Bakan Faruk Özlü’den Yerli Otomobil Açıklaması

0

Sakarya’nın Karasu ilçesinde Hasan Ali Çelik’in ağabeyi Şaban Çelik’in cenaze töreninde katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, cenaze töreni sonrası Düzce’nin Akçakoca ilçesinde İlçe Başkanı Dergah Akça ile görüştü. Bakan Özlü, görüşme sonrasında muhabirler’den gelen yerli otomobil hakkındaki sorulara da cevap verdi.

Yerli otomobil üretimi konusunda farklı 2 aşama olduğunu belirten Özlü, ilk aşama olan tasarım aşamasında olduklarını ifade etti. Yerli otomobil’de 24 aylık sürenin tasarım aşaması ve şirketleşme aşaması olduğunu bildiren Teknoloji Bakanı, ikinci 24 aylık sürecinde üretim aşamasından oluşacağını aktardı. İkinci aşamada gerçekleştirilecek olan üretim aşamasına Konya, Manisa, İzmir, Kayseri gibi birçok şehir ev sahipli yapmak istiyor. Özlü, gelen talepleri ikinci 24 aylık süreçte değerlendireceklerini, şuan herhangi bir değerlendirmenin olmadığını sözlerine ekledi.

Yapmamalıyız Diyenlerin Özgüven Eksikliği Var

Bakan Özlü, yerli otomobil hakkında olumsuz görüşlerini açıklayanlara, Otomobil’le ne eşimiz var? Biz Otomobil yapmamalıyız diyenlerde ciddi özgüven eksikliği olduğunu söyledi. Ülkemizde şu an güncel verilere göre her 1000 kişiye yaklaşık olarak 200 civarı otomobil düşmekte. 11 bin dolarlık gelir seviyesini, 25 bin dolar seviyelerine çıkartmayı hedefleyen hükümet, bunu yerli otomobil içinde bir fırsat olarak görüyor. Gelir düzeyinin artması ile birlikte 1000 kişide 200 otomobil seviyesini 400-600 hatta 800 civarına indexleme düşüncesinde. Otomobillerin ortalama 20 bin dolar civarında seyrettiğini belirten bakan, verilen hedeflere ulaşıldığı taktirde yerli otomobil ile 1,5 trilyon dolarlık bir sektörün oluşacağını söyledi.

Elektirikli Motordan Yanayım

Otomobil üretimi yapan ABD, Çin ve Avrupadaki şirketlerin hepsinin elektirikli motorlara yöneldiğini belirten Bakan Özlü, Yerli Otomobil’de de bu teknolojinin gerisinde kalmayacakları bildirdi. İçten yanmalı motorların önümüzdeki süreçlerde piyasadan silinmesinin kaçınılmaz olduğunuda sözlerine ekledi. Elektirikli motorlar yüksek karbon emisyonları, yüksek tor güçleri ve enerji tasarruflarıyla ön plana çıkıyor. Tabi ki bu kararı yerli otomobil projesini üstlenmiş olan Anadolu Grubu, BMC Grubu, Kıraça Holding, Zorlu Holding ile Turkcell’in bulunduğu ortak girişim grubu karar verecek.

Daha Kaliteli ve Ucuz Olacak

Ar-Ge çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Bakan Özlü, hedef pazarı olarak Kuzey Afrika ve Ortadoğu’yu düşündüklerini belirtti. Üretilecek olan otomobilin yakıt türü, segmenti, fiyat politikasıyla diğer tüm bölgelerde de rekabet içinde olabileceklerini ifade etti. Üretilecek olan yerli otomobil aynı segmentte yer alan diğer otomobillerden daha kaliteli ve daha ucuz ulaşılabilir olacak. Bakan Özlü, Türkiye bu trendi kaçırmayacak dedi. Sonraki süreçler hakkında da bilgiler veren Bakan Özlü, diğer otomobil firmaları gibi sonraki aşamalarda dünyanın bir çok bölgesin de otomobil fabrikaları kurmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası