Arıza Tespit Cihazı Nedir? Özellikleri ve Avantajları

0

Arıza tespiti cihazı, aracın simgesel olarak arıza göstergesi olan bölgede derinlere inip, hata kodlarını ayrıştırabilen ve net bir bilginin saptanmasını sağlayan yazılıma sahip cihazdır. Arıza tespit cihazı sayesinde aracın asıl probleminin ne olduğu ve arıza kodlarına karşılık gelen hasarların ne olduğu net şekilde bulunur.

Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır?

Arıza tespit cihazını kullanmak için ilk olarak telefona veya bilgisayara aracın sahip olduğu yazılım yüklemelidir. Yazılım yükleme ardından arıza cihazı araca bağlanmaya hazır konuma getirilmelidir. Aracın debriyaj pedalının hemen üst kısmında yer alan ODB soketine ise arıza cihazı takılmalıdır. Bağlantı ise soket sayesinden rahatlıkla yapılır. Hemen ardından Wireless bağlantı sağlanır ve cihazın dijital ekranı üzerinden araç tanımlama işlemi yapılır. Bu işlem cihazda yer alan diyagnostik programa izin verildiğinde eşleşme otomatik olarak gerçekleşir. Ardından cihaz programının istediği kasa, model, seri numaraları bilgileri girilip onay verilir. Bu adım ile kurulum tamamlanır.

Kişi bu aşamada ataç koltuğuna geçip, araca dair tüm işlemlerin sağlıklı olup olmadığını arıza cihazı üzerinden kontrol edebilir. Farları açıp kapama, klimayı devreye alma, gaz yükleme, motor çalıştırma gibi adımlar izlenir. İşlemlerde cihaz ekranı kontrol edilmelidir. Eğer ekranda bir işlemi gerçekleştirirken uyarı ve bilgi geliyorsa arıza tespit cihazı bu aşamada saptamayı yapmış demektir.

Arıza Tespit Cihazının Avantajları Neler?

ariza tespit cihazinin avantajlari neler

Arıza tespit cihazının fırsatları:

  • Araç mekanik aksağmını sökmeden, zarar vermeden arıza tespiti yapabilmek,
  • Zamandan tasarruflu arıza tespiti,
  • Küçük bir arızayı tespit etmek için aracın parçalarını çıkarmaya bağlı oluşabilecek bir hatayı ve yeni arızayı önleme,
  • Mekanik aksağam sökümünde arıza olmayan yanlış bir alanın teşhisinin önüne geçme,
  • Sensör arızaları ile ilgili hassas ölçünleri rahatlıkla yapmak,
  • Aracın her bir işlevi için farklı ölçümler üzerinden arıza tespit etmek ve araca bir check-up yapabilmek,

Bu tip faydaların tümü arıza tespit cihazı kullanımında edinilir.

Arıza Tespit Cihazının Çalışma Prosedürü Nedir?

Arıza tespit cihazı çalışma kuralı, tüm araçlarda arızaları ifade eden belirli kodları yakalamak ve onları tanımlama üzerindir. Otomobil sektöründeki tüm araç üreticileri arıza cihazı ile okunan hata kodlarına göre arızayı gidermek için parça seçimlerini veya tamir adımlarını belirlerler. Diğer yandan gösterge ikaz lambaları da araçlar için standart hale getirilmiş aynı anlamları cihazlara verirler. Bu kapsamda arıza cihazı aldığı sinyalleri anlamlandırarak arızaya yönelik bilgiyi sunar.

Arıza Cihazı Hangi Arızaları Bulur?

Arıza tespit cihazının bulduğu arızalar:

  • Mekanik parça arızaları,
  • İşletim sistemine ilişkin arızalar,
  • Egzoz sitemi arızaları,
  • Sensör arızaları,
  • Yağ, polen, hava ve yağ filtresi arızaları,
  • Motor ve far arızaları,

Bu ve diğer birçok arıza çeşidi arıza tespit cihazı ile tespit edilir.

Ayrıca en sağlam arabalar nelerdir? Bilgilerine bakabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası